ABN AMRO boekt in derde kwartaal €759 miljoen winst

13 november 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft zijn derde kwartaal afgesloten met een winst van €759 miljoen. Een lichte stijging (+2%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de totale winst in het derde kwartaal op €743 miljoen uitkwam.

Uiteraard profiteerde ook ABN AMRO flink van het huidige rentebeleid, al met al werd er met de rente-inkomsten ruim €1,5 miljard verdiend, 30% meer dan in het derde kwartaal van 2022.

In een toelichting laat CEO Robert Swaak weten op de hoogte te zijn van het publieke debat over de spaarrentes. Criticasters zijn namelijk van mening dat consumenten te weinig profiteren van het rentebeleid van de ECB. Daarnaast heeft de Autoriteit Consument & Markt een onderzoek naar de Nederlandse spaarmarkt aangekondigd.

ABN AMRO boekt in derde kwartaal €759 miljoen winst

Swaak benadrukt echter dat “sterke, veilige en winstgevende banken belangrijk zijn, omdat ze de economie ondersteunen, betalingsverkeer mogelijk maken en financiële criminaliteit bestrijden”.

Overigens boerde de bank ook goed op andere terreinen. ABN AMRO wist namelijk ook veel hypotheken en bedrijfsleningen af te sluiten én hoefde men minder geld opzij te leggen voor risicovolle leningen.

Swaak waarschuwt echter dat het sterke zakelijke momentum in schril contrast staat met de vertraging van de economische groei. “De Nederlandse economie koelt af en onzekerheid over de economie en inflatie duurt voort. Tegelijkertijd maak ik me zorgen over de aanhoudende geopolitieke onzekerheid.”

Wat de CEO betreft kunnen banken dan ook wel wat vet op de botten gebruiken, temeer omdat de winsten in de afgelopen jaren juist tegenvielen.