Wells Fargo-topbestuurder ontvangt miljoenenboete

21 maart 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De internationale financiële sector maakt niet zijn meest glansrijke periode door. Zo viel afgelopen week de Silicon Valley Bank om én werd het noodlijdende Credit Suisse overgenomen door UBS. Nu is ook nog eens bekend geworden dat voormalig Wells Fargo-topbestuurder Carrie Tolstedt een miljoenenboete heeft ontvangen.

Tolstedt verklaarde schuldig te zijn voor het dwarsbomen van een overheidsonderzoek naar misstanden bij de bank en is nu veroordeeld tot het betalen van een boete van 17 miljoen dollar. Daarnaast mag ze nooit meer werken in de bancaire sector. Of het daarbij blijft valt nog te bezien: volgens de openbare aanklagers kan Tolstedt rekenen op een celstraf van zestien maanden.

Uit de rechtszaak blijkt dat het voormalig kopstuk er alles aan deed om misstanden bij Wells Fargo onder het tapijt te vegen. Het Financieele Dagblad schrijft dat de Amerikaanse bank jarenlang zonder toestemming overbodige spookrekeningen zou hebben geopend. Klanten wisten daar niks van af, maar moesten wel opdraaien voor de kosten. Daarnaast zouden werknemers onder druk zijn gezet om klanten zoveel mogelijk overbodige producten aan te smeren.

Wells Fargo-topbestuurder ontvangt miljoenenboete

De veroordeling van Tolstedt staat niet op zichzelf. Eerder moest de bank al een boete van 3 miljard dollar betalen en troffen andere bestuurders een schikking. Zo ontving voormalig CEO John Stumpf in 2020 al een beroepsverbod én een boete van 17,5 miljoen dollar.