‘Disfunctioneel’ leiderschap N26-medeoprichters aan de kaak gesteld door topbestuurders

10 maart 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De topbestuurders van N26 beschuldigden de medeoprichters van de Duitse neobank van het bevorderen van een “angstcultuur” die het bedrijf in een “neerwaartse spiraal” dreigde te drijven. Zo blijkt uit een memo die een jaar geleden rondging en de Financial Times nu heeft ingezien.

Middels het interne communicatiestuk waarschuwden de zes hoogste medewerkers van N26, Max Tayenthal en Valentin Stalf, dat hun manier van werken “in verschillende opzichten behoorlijk disfunctioneel” zou zijn.

Het discussiestuk werd in februari 2022 verstuurd door Thomas Grosse, die tot zijn ontslag de Chief Risk Officer van de online bank was. De memo werd mede opgesteld door Chief Financial Officer Jan Kempen, interim Head of Human Resources Eva Glanzer, Chief Product Officer Gilles Bianrosa, Chief Technology Officer Gino Cordt en Chief Growth Officer Alex Weber.

‘Disfunctioneel’ leiderschap N26-medeoprichters aan de kaak gesteld door topbestuurders

Ook Glanzer en Kempen hebben het N26-schip inmiddels verlaten. De waarde van N26 werd in oktober 2021 nog op €7,7 miljard gewaardeerd. Sindsdien stagneert de groei van de online bank niet alleen, men heeft ook van de BaFin de opdracht gekregen om zijn interne controles te verbeteren.

Vanwege toenemende zorgen over de organisatorische tekortkomingen, legde de Duitse financiële toezichthouder N26 daarom in oktober 2021 een klantenstop op.  

Angst en verwijten

In de memo werden Tayenthal en Stalf gewaarschuwd dat het managementteam “niet productief functioneert”. De structuur zou hebben geleid tot een “overvloed van voortdurende disfunctionerende organisatorische processen”.

Daarnaast werden de medeoprichters beschuldigd van een “gebrek aan vertrouwen in de leidinggevenden en de organisatie an sich”, wat resulteerde in “verwarring en stagnerende vooruitgang”. Ook zouden Tayenthal en Stalf de gewoonte hebben om overeengekomen afspraken eenzijdig te veranderen, om vervolgens de schuld te leggen bij de tegenpartij als de genomen beslissingen verkeerd bleken te zijn.

“Van bijzonder belang is het ontstaan van een cultuur van angst en verwijten, die in de hand wordt gewerkt door veel van de gedragsproblemen die we willen aanpakken”, aldus de memo.

De Financial Times schrijft dat N26 weigert commentaar te leveren op interne communicatiestukken. Wel zou de online bank benadrukken dat men de afgelopen achttien maanden flink heeft geïnvesteerd om het bestuur en het leiderschap te verbeteren.

“Kritieken op het functioneren van de bedrijfscultuur nemen we op alle niveaus van het bedrijf serieus, ook op het niveau van het senior leiderschap. Feedback is daar een essentieel onderdeel van”, aldus N26 tegenover de Financial Times.