Staat binnenkort voor minder dan helft eigenaar van ABN AMRO

14 februari 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De Nederlandse staat is voornemens om zijn belang in ABN AMRO van 56,3% verder af te bouwen tot iets minder dan 50%. Dat schrijft de minister van Financiën Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer. De verkoop is inmiddels al gestart.

Het is inmiddels alweer bijna vijftien jaar geleden dat de Nederlandse staat zich genoodzaakt zag om in te grijpen bij ABN AMRO. Gedurende de financiële crisis van 2008 dreigde de bank kopje onder te gaan, met verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse financiële sector en economie. Al met al was er €21,8 miljard aan belastinggeld mee gemoeid om de bank over te nemen.  

Zeven jaar later – in 2015 – bracht de staat ABN AMRO naar de beurs, waar gelijk een minderheidsbelang verkocht werd. Sindsdien werd stapsgewijs het belang van de staat in de bank steeds verder afgebouwd. Nu dus tot minder van de helft.

De staat is binnenkort voor minder dan helft eigenaar van ABN AMRO

“Ik heb vanaf het begin van dit kabinet aangekondigd dat de Staat voornemens is om te starten met de verkoop van de aandelen”, legt Kaag tegenover het Financieele Dagblad uit. “De intentie is altijd geweest om er op een gepast moment weer gefaseerd uit te stappen.” Gelet op de financiële stabiliteit en marktomstandigheden, zou dit volgens Kaag een goed moment zijn.

Dribble out

Het FD noemt het opmerkelijk dat de aandelen ditmaal niet in een veiling worden verkocht aan grote beleggers, maar via zakenbank Citi stukje bij beetje verkocht worden. Een woordvoerder van de NL Financial Investments (de staatsinstelling die de aandelen beheert) benadrukt dat de gekozen aanpak geen politieke keuze, maar die van de NLFI zelf.

Deze zogeheten ‘dribble out’ is volgens de krant niet bepaald gebruikelijk. Ook de NLFI-woordvoerder zou geen Nederlands voorbeeld kunnen herinneren noemen van een dergelijk langzame verkoop. Wel is bekend dat de Ierse overheid deze strategie hanteert bij het verkopen van de aandelen van de eveneens genationaliseerde bank AIB.

De woordvoerder legt uit dat Citi dagelijks een klein aantal aandelen zal verkopen. Er is hierbij een laagste koers afgesproken, al maakt men deze niet openbaar. Tevens houdt men de lippen op elkaar over hoe lang de operatie mag duren.

Al met al zal de Staat vermoedelijk een flink verlies moeten accepteren bij de verkoop van de ABN AMRO-aandelen. Om de nationalisatie volledig terug te verdienen, dienen alle stukken die nu nog onder beheer van de NLFI vallen voor meer dan €26 per stuk verkochten te worden. De huidige koers staat echter slechts rond de €16.