AFM: Nut standaard financiële producten onderzocht

14 juli 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Minister van Financiën Dijsselbloem wil dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nader onderzoek doen naar standaard financiële producten en de toegevoegde waarde hiervan. Dit onderzoek moet de basis worden voor de verdere standaardisatie van financiële producten. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Toegevoegde waarde van standaardproducten

De AFM meldt dat ze nader zal onderzoeken hoe standaardproducten kunnen bijdragen aan goede keuzes door consumenten met betrekking tot financiële producten. Dit zal gebeuren in een bredere analyse van het keuzegedrag van consumenten. De ACM heeft aangegeven om nader onderzoek te doen naar kansen en risico´s voor de marktwerking van standaardproducten in de verschillende financiële deelmarkten.

Op basis van de input van AFM en ACM wil de minister tegen het eind van het jaar bezien in welke deelmarkt de effecten van standaardisatie het meest zinvol lijken om vervolgens met beoogde effecten voor ogen te bepalen hoe een pilot voor die deelmarkt er het beste uit kan zien.

AFM - Nut van financiele producten

Toezicht op productontwikkeling

De AFM laat weten nu al mogelijkheden te hebben om slechte producten en voorwaarden aan te pakken. Ze houdt sinds 2013 toezicht op het productontwikkelingsproces en de producten van financiële ondernemingen. Aanbieders moeten bij het ontwikkelen van hun producten op een evenwichtige wijze rekening houden met de belangen van de klant. Dit moet leiden tot goede producten. Die bieden waar voor hun geld, voorzien in een gefundeerde behoefte, doen wat de klant verwacht en zijn niet onnodig ingewikkeld.