Winst ING pakt ruim één kwart lager uit

10 november 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING heeft over het derde kwartaal van 2022 een netto winst gepresenteerd van €979 miljoen; maar liefst 28% minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De grootste domper voor de bank vormde wellicht het besluit van de Europese Centrale Bank om een goedkoop leenprogramma versneld af te bouwen.

Onlangs liet de ECB weten de stimuleringsregeling – de ‘Targeted Longer Term Refinancing Operations’ – dusdanig te versoberen dat banken de leningen van de centrale bank versneld moeten terug betalen. Het Financieel Dagblad schrijft dat banken fors hebben verdiend aan de regeling – ING bijvoorbeeld in totaal zo’n €233 miljoen.

Nu de regeling duurder uitvalt, houdt ING rekening met een negatieve impact van €315 miljoen over het vierde kwartaal. Volgens het FD stak CEO Steven van Rijswijk zijn teleurstelling over de beslissing van de ECB niet onder stoelen of banken. “Meermaals gebruikte hij de woorden ‘zeer teleurgesteld’ en ‘zeer ongelukkig’."

Winst ING pakt ruim één kwart lager uit

Vet op de botten

Hoewel de beslissing van de ECB slecht uitpakt voor ING, blijft de bank beschikken over sterke kapitaalbuffers. “We zitten met een CET-ratio van 14,7% ver boven wat de toezichthouder van ons vraagt”, legt Van Rijswijk uit. ING besloot dus om het eigen vermogen aan te boren en voor €1,5 miljard aan eigen aandelen in te kopen.

Met de aankoop van eigen aandelen gaat de bank echter wel tegen het advies in van De Nederlandsche Bank om de financiële buffers zo groot mogelijk te houden. Immers, hoe steviger de balans van een bank, hoe beter toekomstige tegenvallers kunnen worden opgevangen. Gezien de huidige economische omstandigheden, vreest de toezichthouder dat zowel consumenten als bedrijven binnenkort hun rekeningen mogelijk niet meer kunnen betalen.

Debacle

Al met al presenteerde de bank over het afgelopen kwartaal een bruto winst van €1,38 miljard (37% minder ten opzichte van vorig jaar). Volgens het FD is de winstverklaring grotendeels te verklaren vanuit enkele eenmalige lasten. “Zonder deze posten zou het resultaat er een stuk beter hebben uitgezien”, aldus de krant.

Tot slot ging Van Rijswijk kort in op het Payvision-debacle. De CEO legde uit dat de witwaszaak zich afspeelt bij Payvision, niet bij ING zelf. De bank maakt zich dan ook geen zorgen over een mogelijke schikking. Wel beaamde Van Rijswijk dat de deal “duidelijk geen succes is geweest”.