ABN AMRO bereikt akkoord over cao

26 oktober 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO lijkt er in geslaagd om personeelsacties te voorkomen. Hoewel de FNV tegen de nieuwe cao stemde, bereikte de bank wel een akkoord met vakbonden Our NEXT Move, CNV en de Unie, waardoor een meerderheid werd bereikt. 

Een eenmalige uitkering van €2.000 bruto voor iedere collega (fte) en een structurele salarisverhoging van 4% per 1 oktober 2022 en 2,5% per 1 juli 2023 zijn de belangrijkste onderdelen uit de cao. Het eerste aanbod – een salarisverhoging van 5% over twee jaar – werd vorige maand nog afgewezen, waarna FNV Finance dreigde met protestacties.

De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 juli 2022 en heeft een looptijd van 24 maanden.

“Ik ben blij dat een grote meerderheid van de leden heeft ingestemd met het resultaat”, legt Suzanne Schenk (Global Head of Reward en hoofdonderhandelaar namens ABN AMRO) uit.

ABN AMRO bereikt akkoord over cao

“Er is nu duidelijkheid voor onze collega’s in Nederland, die al enige tijd te maken hebben met oplopende kosten voor levensonderhoud. Het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket helpt bij het opvangen van die hoge lasten en biedt daarnaast een mooi bedrag als erkenning en waardering voor onze collega’s.”

Graatmager

De FNV heeft laten weten geen handtekening te willen zetten onder de nieuwe cao. De vakbond wijst erop dat 67% van zijn leden het eindbod heeft afgewezen en stelt daarbij dat de medewerkers van de bank – ondanks het verhoogde bod van gemiddeld 3,25% - nog altijd fors inleveren op hun koopkracht gezien de inflatie op 14% staat.

“Waar in de samenleving steeds duidelijk wordt dat de inflatie grote gevolgen heeft voor de financiële positie van heel veel mensen, steekt de banktop van ABN Amro liever de kop in het zand. Een hard gelag, juist omdat de loyale medewerkers van ABN Amro de bank in moeilijke tijden overeind hebben gehouden”, aldus Aukje Falger (bestuurder van FNV Finance).

De vakbond stelt voor om de inflatie te repareren door de salarissen structureel te verhogen via het systeem van de zogeheten automatische prijscompensatie. De FNV kondigt een overleg met zijn leden aan om de volgende stap te bepalen, acties zouden daarbij nog altijd niet zijn uitgesloten.