Hypotheekadviseurs zien echtscheidingen toenemen

19 september 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het aantal echtscheidingen neemt toe. Hoewel een echtscheiding hoofdzakelijk op emotioneel vlak een pijnlijk moment kan zijn, raakt het de (ex)partners ook in de portemonnee. Een groot deel van de stellen die uit elkaar gaan – gehuwd of samenwonend – zijn namelijk samen eigenaar van een koopwoning.

Wat de hypotheekshop betreft beschikken partners in een dergelijke situatie over twee opties. Of één van hen blijft in het huis wonen, waarbij het hypotheekdeel van de vertrekkende partner moet worden overgekocht. Of de woning wordt verkocht en beiden gaan ieder voor zich op zoek naar een andere woonruimte, bijvoorbeeld een andere koopwoning.

Met het aantal echtscheidingen, neemt ook het aantal hypotheek-adviesvragen toe, merken de adviseurs van De Hypotheekshop op. Het valt hen op dat mensen – na het besluit om uit elkaar te gaan – snel in actie komen omdat men graag wil weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast willen mensen snel handelen, omdat de huizenprijzen op dit moment gunstig zijn.

Hypotheekadviseurs zien echtscheidingen toenemen

“Veel klanten in een dergelijke situatie willen de echtelijke woning tegen een goede prijs verkopen en ieder goedkoper gaan wonen”, stelt De Hypotheekshop. De hypotheekverstrekker benadrukt dat er ook mensen zijn die meer de tijd pakken om op een rustige manier uit elkaar te gaan. Ook komt het voor dat mensen al uit elkaar zijn, maar de hypotheek nog officieel geregeld moet worden.

Problemen

Een relatiebreuk – en de daarbij behorende betaalbaarheid van de hypotheek – lijkt voor velen een ver-van-mijn-bed-show, maar is volgens De Hypotheekshop een reëel risico. “Uit ervaring weten we dat het belangrijk is om in een vroegtijdig stadium al hypotheekadvies te betrekken, om te voorkomen dat na afwikkeling van de scheiding één van beiden niet verder kan op de woningmarkt.”

De gestegen hypotheekrente en de hoge overwaardes (voor de uitkoop van de vertrekkende partner) maken het volgens De Hypotheekshop lastig om een passende oplossing te vinden waar beide partners zich in kunnen vinden. “Het schaarse woningaanbod helpt daar uiteraard niet bij.”

Oplossingen

De hypotheekverstrekker legt uit dat het meenemen van de hypotheekrente over het algemeen alleen mogelijk is als de woning verkocht wordt. “Bovendien is deze optie in de meeste gevallen slechts beschikbaar voor één van de partners.”

Tot slot wijst De Hypotheekshop op de “enorme achterstanden” voor de afhandeling van hypotheekaanvragen in verband met relatie-beeindiging. “In drukke tijden geven zij nog wel eens voorrang aan de acceptatie van nieuwe hypotheken. Gezien het belang van een vlotte afwikkeling van scheiding pleiten wij voor vergelijkbare doorlooptijden als bij de overige hypotheekaanvragen.”