Crypto scammers boeren slecht in 2022, winst valt 65% lager uit

09 september 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Na de 'recordwinst' van $14 miljard van afgelopen jaar valt 2022 vooralsnog vies tegen voor crypto scammers. Oplichters wisten tot nu toe ‘slechts’ $1,6 miljard binnen te harken – een daling van 65% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van blockchain-analysebedrijf Chainalysis.

Ook in uitersten valt 2022 niet mee voor crypt-oplichters. Zo leverde de grootste scam $273 miljoen op, wat minder is dan een kwart van de opbrengst van de grootste zwendel in de eerste helft van vorig jaar. De analisten van Chainalysis waarschuwen echter dat de daling van de waarde van crypto-gerelateerde criminaliteit samenvalt met de waardedaling van de cryptomunten zelf.

Zo zijn sommige gevallen van crypto-criminaliteit de afgelopen twaalf maanden juist gestegen. De waarde van gestolen of gehackte crypto-activa steeg de afgelopen twaalf maanden bijvoorbeeld van $1,2 miljard naar $1,9 miljard. Een ontwikkeling die Chainalysis onder meer toeschrijft aan de opkomst van DeFi-platformen.

Crypto scammers boeren slecht in 2022, winst valt 65% lager uit

Eric Jardine (onderzoeksleider cybercriminaliteit bij Chainalysis) benadrukt dan ook dat er – ondanks de schijnbare daling van cryptocriminaliteit – nog veel werk aan de winkel is. “Met een enorme toename van gesloten activa bij DeFi-fondsen, kunnen we het ons niet veroorloven om op onze lauweren te rusten. De publieke en private sector moeten blijven samenwerken om crypto-gerelateerde criminaliteit het hoofd te kunnen bieden.”