RBS niet langer huisbankier van Tweede Kamer

08 juli 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Royal Bank of Scotland (RBS) stopt als huisbankier van het Rijk. De bank kreeg een dikke onvoldoende van de Eerlijke Bankwijzer ten aanzien van onder meer hun ontoereikende mvo beleid.

Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren (PvdD) stelde onlangs dat de Tweede Kamer een voorbeeldfunctie heeft en diende begin vorige week een motie in waarin de Kamer werd verzocht een nieuwe huisbankier te zoeken. De motie, ondersteund door onderzoek in opdracht van PvdD, werd aangenomen met als gevolg dat het Rijk een nieuwe bank in de arm zal moeten nemen.

RBS - Tweede Kamer

Onderzoek Partij voor de Dieren
De overheid maakte vanaf 2008 gebruik van Royal Bank of Scotland (RBS) als huisbankier, die het betalingsverkeer van zowel de Tweede kamer als alle ministeriële departmenten verzorgde. Jaarlijks leverde deze diensten RBS zo’n €1,7 tot €2 miljoen op. Naar aanleiding van de recente opspraak rondom het Libor-schandaal besloot de PvdD tot een onderzoek naar de bank. Daaruit kwam naar voren dat RBS een matige beleidsstrategie heeft waar het onder meer de thema’s klimaatveranderingen, mensenrechten en investeringen in wapens betreft.

MVO beleid onvoldoende
De PvdD liet de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de politieke partij, onderzoeken of RBS maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft geïntegreerd in het investeringsbeleid. Vervolgens maakte onderzoeksbureau Profundo een beoordeling van dit beleid volgens de methode van de Eerlijke Bankwijzer (EB): deze vergelijkt het duurzaamheidsbeleid van de belangrijkste aanbieders van particuliere rekeningen in Nederland. RBS scoorde op alle onderdelen die de EB aanhaalt een dikke onvoldoende. Op de helft van de onderzochte thema’s kreeg RBS zelfs de laagste score.

Motie aangenomen
Naar aanleiding van deze score werd de door de PvdD ingediende motie om een andere huisbankier te zoeken aangenomen door de overige politieke partijen: D66, SP, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, 50PLUS/Baay en 50PLUS/Klein.