Vrouwelijke commissarissen in trek bij AEX-bedrijven

08 juli 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Vrouwelijke commissarissen waren in 2021 ‘populairder’ dan hun mannelijke collega’s. In het afgelopen jaar was maar liefst 55% van alle door Nederlandse beursgenoteerde bedrijven nieuw aangestelde commissarissen een vrouw. Hoewel Nederland aanzienlijk hoger scoort dan het gemiddelde in Europa (43%), kiest men in Nederland wel veel vaker voor vrouwelijke commissarissen uit het buitenland (62%). Dit blijkt uit de Board Monitor Europe van Heidrick & Struggles; het consultancybureau deed onderzoek naar 1.029 nieuwe benoemingen in veertien Europese landen.

“Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe commissaris kijk je als bedrijf naar een aantal factoren”, legt Imke Lampe, Partner in Charge van Heidrick & Struggles, uit. “Diversiteit in het bestuur is voor Nederlandse bedrijven belangrijk en steeds beter gebalanceerd. Dat zij daarvoor ook over de grens kijken, past bij het internationale karakter van de AEX en de manier waarop Nederlandse bedrijven wereldwijd zakendoen.”

De Raad van Commissarissen van AEX-bedrijven wordt niet alleen steeds vrouwelijker, de achtergrond van de leden veranderd ook. Hoewel in 2018 nog 76% van de nieuwe bestuurders een achtergrond had in de industriële of financiële sector, blijkt uit het onderzoek dat beursgenoteerde bedrijven tegenwoordig vooral een voorkeur hebben voor kandidaten uit de technologie of consumentensector.

Vrouwelijke commissarissen in trek bij AEX-bedrijven

Lampe verklaart dat verschil aan de hand van de veranderde positie van het bedrijfsleven ten opzichte van de samenleving. Nieuwe en bestaande uitdagingen zoals de klimaatcrisis, Covid, digitalisering en de krappe arbeidsmarkt zouden simpelweg om andere vaardigheden vragen. “Leiderschapsvaardigheden zoals doelgerichtheid, empathie en inclusie zijn even belangrijk als de harde kennisvereisten”, aldus Lampe.  

Jong geleerd, oud gedaan

Wie denkt dat dergelijke ‘moderne’ eisen ook een verjonging van de aangestelde commissarissen met zich meebrengt, heeft het mis. De gemiddelde leeftijd steeg juist (voor het tweede jaar op rij) van 56 haar in 2020 naar 59 jaar in 2021. In het verlengde hiervan daalde ook het percentage nieuwe bestuurders zonder relevante bestuurservaring bij een beursgenoteerd bedrijf naar 10% (slechts één derde van de groep is vrouw), het laagste percentage in heel Europa. Opvallend genoeg maakten zij in 2018 nog bijna een derde uit van alle nieuwe benoemingen.

 “AEX-bedrijven kiezen steeds vaker voor een ervaren bestuurder – liefst een vrouw – dan voor jong talent in de Raad van Commissarissen”, vervolgt Lamp haar uitleg. “De groei van het aantal vrouwelijke commissarissen in Nederland met de Nederlandse nationaliteit gaat daardoor hand in hand met een hogere gemiddelde leeftijd. Om tot de noodzakelijke en gewenste verjonging en meer diversiteit te komen binnen bedrijven, is het van belang dat zij inzetten op de ontwikkeling en coaching van hun eigen vrouwelijke talent en duidelijke KPI’s stellen voor de bestuurders om diversiteit te vergroten.”