ING ontkent hoofdkantoor berichtgeving in FD

01 juli 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

ING zou het hoofdkantoor, of delen hiervan, naar het buitenland willen verhuizen. Dat schreef het FD gisteren, op basis van anonieme bronnen. Volgens ING is dit “feitelijk onjuist”.

Anonieme bronnen
De bronnen stellen dat ING – omwille van het strenge Europese en Nederlandse bonusbeleid dat vanaf volgend jaar zal gelden – een verhuizing zou overwegen naar Londen of Frankfurt. Daarnaast zou het bestuur een korter lijntje hebben met de Europese Centrale Bank (ECB), die gevestigd is in Frankfurt. Tenslotte zou een verhuizing van onderdelen naar Frankfurt in de uitbreidingsplannen passen van ING om zijn kredietverlening in Duitsland uit te bouwen. De verhuizing zou overigens de afdelingen risicomanagement en financiering betreffen, en niet het gehele hoofdkantoor.

ING Nederland

Feitelijk onjuist
De Nederlandsche Bank en diens toezichtsdirecteur Jan Sijbrand zou volgens de bronnen tevens op de hoogte zijn van de plannen. ING ontkent de suggesties echter met kracht: “Wij hebben geen plannen om delen van het hoofdkantoor, zoals belangrijke stafafdelingen, naar het buitenland te verplaatsen,” aldus een woordvoerder van de bank. ING typeert de gesuggereerde berichtgeving als “feitelijk onjuist”.

Speculaties omtrent het eventueel verplaatsen van het hoofdkantoor van ING raken een gevoelige snaar. Michel Tilmant, voormalig topbankier bij ING, wilde eind 2007 het ING-hoofdkantoor inderdaad verplaatsen omwille van de destijds al vurige discussie rondom de plannen voor het vanaf 2015 geldende Nederlandse bonusbeleid voor topbankiers. De verhuisplannen werden destijds niet omgezet – een jaar later moest ING tijdens de crisis een beroep doen op financiële staatssteun, waarvan de bank eind vorig jaar weer een gedeelte terugbetaalde.