Dazure: ‘Vrouwen willen meer invloed op geldzaken'

22 april 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Twaalf procent van de vrouwen in een relatie zou graag meer invloed willen hebben op de gezamenlijke geldzaken. Ondanks de behoefte aan meer controle en overzicht, laat een vijfde (21%) van de vrouwen het beheren van de financiën grotendeels over aan hun partner. Dat blijkt uit onderzoek van Dazure onder 1.187 Nederlandse vrouwen van dertig en ouder.

Het is daarbij opmerkelijk dat het ‘uitbesteden van de financiën’ van alle leeftijden is. Zo blijkt uit het onderzoek dat 19% van de vrouwelijke dertigers het beheren van de financiën aan hun partner over laat, tegenover 24% onder vrouwen ouder dan zestig jaar. Ook het opleidingsniveau blijkt weinig invloed te hebben: praktisch geschoolden doen met 25% iets vaker een beroep op de partner dan anders opgeleiden met 22%.

“Het is jammer dat vrouwen anno 2022 zoiets belangrijks als het beheren van de financiën nog steeds aan hun partners overlaten”, stelt Indra Frishert (eigenaar en medeoprichter van verzekeraar Dazure). “Dit is niet zonder risico’s, want weinig interesse hebben voor de eigen financiële situatie zorgt er vaak voor dat vrouwen aan het kortste eind trekken op het moment dat er iets verandert in hun relatiestatus.”

Vrouwen willen meer invloed op geldzaken

Mentaliteitsverandering nodig

Een terechte angst van Frishert, zo lijkt het, want In het onderzoek komt namelijk ook naar voren dat financiële afhankelijkheid nog altijd regelmatig voorkomt. Zo stelt een kwart van de vrouwelijke respondenten dat zij zichzelf niet financieel kunnen onderhouden als de situatie verandert door bijvoorbeeld een scheiding of het overlijden van de partner. Frishert legt uit dat consumenten dergelijke risico’s onderschatten. De kans bestaat volgens haar dat de groep mensen die zichzelf financieel niet kan bedruipen als ze onverhoopt alleen komen te staan, nog groter is.

Verder geeft 12% van de vrouwen aan het lastig te vinden om hun geldzaken goed te regelen. De onderzoekers van Dazure noemen het opvallend dat dit met name voor vrouwen in de dertig geldt (15%), in tegenstelling tot 8% van vrouwelijke zestigplussers.

“Deze cijfers geven aan dat vrouwen er baat bij kunnen hebben wanneer ze op een andere manier aangesproken worden en er meer aandacht wordt besteedt aan geldzaken in de opvoeding”, stelt Frishert. “Het zou goed zijn om dit meer te integreren in de dagelijkse praktijk. Dit kan er tevens voor zorgen dat zij geldzaken een stuk interessanter vinden.”

Bewustwordingsproces

Gelukkig zijn er ook een paar lichtpuntjes te nomen. Zo stelt maar liefst 83% van de vrouwelijke ondervraagden dat zij volledig op de hoogte zijn van de gezamenlijke financiële situatie. Bijna de helft van de vrouwen claimt zelfs beter op de hoogte te zijn van lopende financiële producten en verplichtingen zoals hypotheken en verzekeringen dan haar partner.

“We willen dat deze trend doorzet want een gelijk kennisniveau creëert meer gelijkwaardigheid in een relatie. Kennis over de eigen financiën is het begin van een bewustwordingsproces waardoor mensen beter voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen”, besluit Frishert.