IBM introduceert real-time AI voor transactieverwerking

20 april 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

IT-bedrijf IBM wil de kracht van Artificial Intelligence inzetten om banken te helpen om op grote schaal transactiefraude te bestrijden. Creditcardfraude blijft consumenten wereldwijd teisteren en kostte de bancaire sector vorig jaar ruim $32 miljard.

Banken werden gehinderd in hun pogingen om het probleem aan te pakken, omdat het vooralsnog niet mogelijk was om deep-learning modellen real-time op schaal te laten draaien vanwege latency-problemen (de vertraging waarop een actie wordt uitgevoegd). Hierdoor werden detectiemodellen op minder dan 10% van de grote transacties uitgevoerd.

IBM claimt nu met de introductie van ‘IBM z16’ het probleem te hebben opgelost. Het nieuwe programma gebruikt AI om op een veilige en betrouwbare manier transacties te verwerken. De technologie zou 300 miljard ‘inference requests’ (gevolgtrekkingen) per dag kunnen uitvoeren met een latency van slechts één milliseconde.

IBM introduceert real-time AI voor transactieverwerking

Voor consumenten kan dit betekenen dat ze minder tijd en energie kwijt zijn aan het afhandelen van frauduleuze transacties met hun creditcard. Ook (web)winkels en kaartuitgevers profiteren van de nieuwe techniek, omdat transactiefraude moeilijker wordt gemaakt.

“IBM is de standaard voor een veilige transactieverwerking”, stelt Ric Lewis (Senior Vice President bij IBM). “Met de innovaties van IBM z16 kunnen onze klanten de beslissingssnelheid verhogen met inferencing, precies waar dat nodig is om fraude te bestrijden.”