Onrust bij BNP Paribas: Operationeel directeur vertrekt

13 juni 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Georges Chodron de Courcel, operationeel directeur bij de Franse grootbank BNP Paribas legt eind deze maand zijn functie als operationeel directeur neer. Volgens mededeling van de bank maakt hij eind september op eigen verzoek gebruik van een pensioenvoorziening

Hoge boete wegens schenden handelssancties

BNP Paribas ligt in de Verenigde Staten zwaar onder vuur, omdat de Franse grootbank landen zoals Cuba en Soedan zou hebben geholpen om de Amerikaanse handelssancties te ontwijken. De bank hangt mogelijk een boete van 10 miljard dollar (€7,3 miljard) boven het hoofd. Om het geschil te regelen zouden de Amerikaanse autoriteiten eveneens wensen dat BNP Paribas schuldig pleit aan de strafklachten. Volgens het Britse persbureau Reuters zou de boete voor het schenden van de handelssancties nog hoger kunnen uitvallen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou zelfs overwegen om BNP Paribas een boete van 16 miljard dollar (€11,7 miljard ) op te leggen. De Amerikanen zouden door het noemen van dit hoge bedrag de bank willen laten weten dat het menens is. BNP Paribas zou slechts een boete van zo’n 1 miljard dollar willen betalen.

Georges Chodron de Courcel

Amerikaanse toezichthouder eist vertrek

Als de Amerikaanse autoriteiten de Franse grootbank daadwerkelijk een boete van 16 miljard dollar gaan opleggen, dan is dat de hoogste boete voor een bank tot nu toe. De schikking van JP Morgan Chase van 13 miljard dollar is de hoogste boete tot op heden. De Amerikaanse bank kreeg de boete vanwege de verkoop van rommelhypotheken. Het hoofd van de Amerikaanse bankentoezichthouder Financial Services Department in New York, Benjamin Lawsky had een week eerder al het opstappen van operationeel directeur Chodron de Courcel geëist. Het vertrek maakt deel uit van een schikking waarover de Franse bank met het ministerie van Justitie gesprekken voert. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg. Volgens Lawsky zouden naast operationeel directeur Chodron de Courcel ook nog enkele managers en dertien andere functionarissen van de Franse grootbank moeten vertrekken.

Topbestuurders BNP Paribas onder vuur

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vindt bij BNP Paribas een discussie plaats of het niet beter is dat de topmanagers van de bank vertrekken. Ook bestuursvoorzitter Baudoin Prot ligt onder vuur. The Wall Street Journal meldt dat er al langer onenigheid zou zijn tussen de traditioneel voorzichtigere bankiers van de retail afdeling en hun ‘agressievere’ collega’s  uit de zakendivisie. Dit conflict werd nog heviger nadat bekend werd dat de bank een boete riskeert van 10 miljard dollar (€7,3 miljard).

Franse minister geeft tegengas

De Franse minister van Financiën Michael Sapin maakte bekend dat sommige betrokkenen ondertussen al ontslagen zijn. Het gaat “om een aantal medewerkers van de bank die deelgenomen hadden aan de transacties die nu geviseerd worden door de Amerikaanse Justitie. De bank heeft zware beslissingen genomen, om haar procedures aan te passen. Een aantal medewerkers zijn bedankt voor bewezen diensten, in goede omstandigheden”, zo klonk het. Minister van Financiën Sapin merkte nog op dat indien de feiten die de bank verweten worden in Europa zouden hebben voorgedaan “er geen zaak was geweest”. “De plaats van de euro in de internationale handel tegenover de hegemonie van de Amerikaanse dollar, is een zeer interessante kwestie voor de toekomst. We zijn dan wel de grootste economie ter wereld, dat is niet het geval voor de euro”, aldus de Franse minister.

Fransen vinden boete disproportioneel

De Franse regering noemde begin van deze maand de hoogte van de boete onredelijk en disproportioneel. De kwestie rond de boete voor BNP Paribas kwam begin deze maand in Parijs gedetailleerd ter sprake tijdens het diner van de Franse president Hollande met de Amerikaanse president Barack Obama. President Hollande wees al eerder op mogelijke schadelijke gevolgen die een monsterboete voor BNP Paribas zou kunnen hebben op de hele eurozone.