Vertrouwen financiële sector in blockchain neemt toe

05 oktober 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De overgrote meerderheid van de topmanagers uit de financiële dienstverlening ziet blockchain steeds meer als een mogelijk concurrentievoordeel. Tevens verwacht 70% van de ondernemingen die blockchain al in hun bedrijfsprocessen hebben opgenomen, dat de techniek toegang biedt tot nieuwe financieringsbronnen. Het zijn de belangrijkste conclusies uit Deloitte’s ‘2021 Global Blockchain Survey’.

Deloitte legt uit dat blockchain in eerste instantie – nadat het bekendheid verwierf met de Bitcoin – een techniek was die hoofdzakelijk werd gebruikt in de financiële sector. De ‘hype’ werd vervolgens overgenomen door tal van andere sectoren, waaronder de detailhandel en de verzekeringsbranche. Steeds meer bedrijven klopten aan bij adviesbureaus, omdat ze wilden weten hoe ze konden profiteren van de nieuwe techniek. Desondanks bleef er onzekerheid bestaan over de bijbehorende regelgeving en bredere toepassing van de technologie, waardoor de vooruitgang van blockchain enigszins stagneerde.

Uit het onderzoek van Deloitte blijkt echter dat het afgelopen jaar “voor blockchain alles is veranderd”, vanwege de toenemende digitalisering binnen de vermogens- en financiële dienstverlening. Volgens het adviesbureau lijkt het erop dat blockchain – vanwege de toenemende nadruk op het thuis beheren van (en werken met) gevoelige data – temidden van de coronacrisis eindelijk volwassen is geworden.

What is your level of agreement or disagreement with each of the following statements

Nu blockchain een veilige digitale methode biedt om data uit te wisselen en op te slaan, wordt de techniek – met name in de wereldwijde financiële dienstverlening – veel sneller overgenomen dan voorheen. Volgens de onderzoekers van Deloitte hebben acht op de tien topmanagers uit de financiële sector (die ook als eerste het potentieel van de technologie herkenden) blockchain nu als strategische topprioriteit bestempeld.

Voor het onderzoek ondervroeg Deloitte – middels een steekproef – 1.280 senior bedrijfsleiders in Brazilië. China, Duitsland, Hong Kong, Japan, Singapore, Zuid-Afrika, de VAE, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. 80% van de respondenten gaat ervan uit dat blockchain in staat is om nieuwe omzetstromen te generen. Tegelijkertijd stelt 77% dat ze wellicht een kans op concurrentievoordeel uit handen laten glippen als ze nu niet goed inspelen op de techniek.

Baas boven baas

Het percentage van topmanagers dat van de techniek een topprioriteit maakt, is bij FSI-pioniers (bedrijven uit de ‘Financial Services Industry’ die al gebruik maken van blockchain-oplossingen) het hoogst: maar liefst 97% is ervan overtuigd dat het bedrijf een belangrijk concurrentievoordeel verliest als het gebruik van de blockchain-techniek niet doorgezet wordt.

What role will digital assets have in your organization or project

Tevens lopen FSI-pioniers voorop in het erkennen van de voordelen die blockchain biedt. Vier op de tien bedrijfsleiders buiten de FSI-sector zijn zich er bijvoorbeeld niet van bewust dat blockchain toegang kan bieden tot nieuwe omzetstromen; bij managers uit de FSI-sector verwacht juist 70% dat dit wél het geval is.

Tevens blijkt dat FSI-pioniers zich meer bewust zijn van de manier waarop digitale middelen binnen hun bedrijf kunnen worden ingezet. 63% van de pioniers verwacht dat blockchain nieuwe betaalkanalen of -manieren zal opleveren, bij de overige managers is dit slechts 42%. Deloitte verwacht echter dat de kloof tussen FSI-pioniers en de rest in de komende maanden grotendeels wordt gedicht.

“De financiële sector is er nog steeds mee bezig om de potentiële implicaties van digitale valuta’s te doorgronden”, concludeert Deloitte. “De overgrote meerderheid van de topmanagers in ons onderzoek ziet blockchain echter nog steeds als een belangrijke manier om een concurrentievoordeel te behalen. De ongekende snelheid waarmee de digitale infrastructuur zich ontwikkelt en de toenemende behoefte aan flexibiliteit, dwingen veel onderneming om een weg te vinden in het huidige tijdperk van ‘digital assets’.