Nationale-Nederlanden verkoopt vermogensbeheer aan Goldman Sachs

24 augustus 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) heeft een akkoord bereikt met de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs over de verkoop van vermogensbeheerder NN Investment Partners (NN IP). Met de deal is een bedrag van €1,7 miljard euro gemoeid, laat NN weten.

Volgens NN-topman David Knibbe worden met de deal twee internationale vermogensbeheerders samengebracht en kan NN IP in handen van Goldman Sachs onder meer profiteren van schaalgrootte. De tak die verkocht wordt en onder de Amerikanen verder gaat, zal vermogen van NN Group beheren.

NN IP heeft ruim €300 miljard aan vermogen in beheer. Daarnaast gaat het om zo’n €60 miljard dat onder advies ligt. Bij het onderdeel werken wereldwijd ongeveer 900 mensen, verdeeld over 15 landen. Zij gaan allemaal mee naar het nieuwe bedrijf. Voor klanten van de verzekeraar verandert er weinig.

Nationale-Nederlanden verkoopt vermogensbeheer aan Goldman Sachs

Aantrekkelijker voor aandeelhouders

Mogelijk heeft het Nederlandse bedrijf de druk gevoeld van Elliott Management, een Amerikaanse activistische aandeelhouder. Dezelfde aandeelhouder zette in 2017 AkzoNobel onder druk om een overnamebod te accepteren en voor meer winst te zorgen. Die overname ging uiteindelijk niet door, maar AkzoNobel verkocht wel de eigen chemietak en keerde winst uit aan aandeelhouders. Daar profiteerde Elliott toen ook van.

Vorig jaar maakte Elliott bekend dat het 3% van de aandelen in NN Group had verworven. Daarmee is het een van de grootste aandeelhouders van de groep. De Amerikaanse aandeelhouder stelde vorig jaar op een speciale website al dat NN Group meer zou kunnen doen om zichzelf aantrekkelijker te maken voor aandeelhouders.

Na de verkoop van de vermogenstak zal NN Group zich meer richten op verzekeringen. De transactie is nog onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuringen van toezichthouders. Ook de ondernemingsraad van NN IP wordt nog geraadpleegd. De verwachting is dat de deal in het eerste kwartaal van volgend jaar wordt afgerond.