Nationale-Nederlanden wil af van vermogensbeheertak

17 mei 2021 Banken.nl 1 min. leestijd

NN Group heeft bekend gemaakt zijn vermogensbeheertak in de verkoop te zetten. De verzekeraar stelt ‘strategische opties’ te onderzoeken; zoals een verkoop, fusie of een beursgang voor NN Investment Partners.

Volgens de verzekeraar past de beslissing in het aangekondigde beleid om zijn portefeuille door te lichten en hoopt men een lange termijn oplossing te vinden die voor alle stakeholders voordelig is. De vermogensbeheertak heeft zo’n €300 miljard aan voornamelijk polisgelden onder zijn beheer en is daarmee een van de grotere vermogensbeheerders van Nederland.

NN ontving vorig jaar veel kritiek van de activistische investeerder Elliott Management. Elliott nam een belang van ruim 3% en wil sindsdien het rendement verbeteren en de groep stroomlijnen. Elliott kwam vervolgens met een aantal dringende suggesties, waaronder het afstoten van onderdelen en risicovoller belegger, om de beurskoers te doen stijgen.

Nationale-Nederlanden wil af van zijn vermogensbeheer tak

De grootst mogelijke zorgvuldigheid

Het FD schrijft dat de verzekeraar met een verkoop van de vermogensbeheertak in principe voldoet aan beide eisen. Het geld dat NN verdient met het afstoten van NN Investment Partners kan worden gebruikt om de buffers te verhogen. Met de hogere buffers mag NN meer risico’s nemen in zijn beleggingsbeleid.

In een persbericht schrijft NN Group zich zo goed mogelijk in te zetten om dit proces – in het belang van alle betrokken partijen, inclusief klanten, medewerkers en aandeelhouders – met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uit te voeren. “We zullen de markt op de hoogte houden als en wanneer dat nodig is.”