Financiering bedrijven door banken in coronatijd stijgt door naar €60,5 miljard

20 augustus 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De kredietverlening door banken aan bedrijven tijdens de coronacrisis is de afgelopen maand doorgegroeid van 56,7 naar 60,5 miljard euro. Sinds het begin van de coronacrisis hebben banken 66.000 ondernemers geholpen aan financieringen. Dat blijkt uit de zevende Corona Monitor banken van dit jaar van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Van het totaalbedrag van 60,5 miljard euro gaat voor 3,6 miljard euro naar financiering met overheidsgarantie, zoals de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB(-C)), de Garantie Ondernemersfinanciering (GO(-C)), het Borgstellingskrediet Landbouw (BL(-C)) en de Klein Krediet Coronaregeling (KKC). Dit betreft ruim 8500 bedrijven.

Het economisch beeld is nog onzeker, gelet op de ontwikkelingen van het virus. De economie herstelt zich in een redelijk tempo. Doemscenario’s die verschillende economische experts eerder tijdens deze crisis nog schetsten, worden vooralsnog niet bewaarheid. Ondernemers lijken positiever te zijn en zich op te maken om te gaan investeren en kunnen daarvoor terecht bij hun bank.

Financiering bedrijven door banken in coronatijd stijgt door naar €60,5 miljard

Het licht toegenomen aantal financieringsoffertes in de maand juli wijst op meer dynamiek. Banken blijven zoals tijdens deze hele crisis goed kijken naar de terugbetaalcapaciteit van hun klanten. Bedrijven zijn niet gebaat bij leningen die ze niet kunnen dragen. Dat vergt een individuele beoordeling, aangezien de coronacrisis klanten op verschillende manieren heeft geraakt en het perspectief na Corona uiteen loopt.

Banken staan klaar om hun klanten bij te staan, groot en klein. De Corona Monitor laat opnieuw zien dat het merendeel (bijna 60 procent) van de reguliere financieringen leningen betreft onder de 250.000 euro. Banken hebben aan het mkb in totaal voor 123,7 miljard aan financieringen uitstaan aan 484 duizend klanten. Afgelopen jaren zien we een toename van de jaarlijkse ‘kredietproductie’ (nieuwe verstrekkingen) van banken richting het kleinere mkb. Banken roepen bedrijven met een kredietbehoefte vooral op naar hun bank te stappen.

Betaalpauze

129.000 bedrijven hebben vorig jaar van banken een betaalpauze gekregen, met een totale waarde van 3,1 miljard; dit betreft de generieke betaalpauze van een half jaar die vorig jaar kort na het begin van de crisis is gegeven. Hiermee staat de teller sinds het begin van de coronacrisis in maart vorig jaar op in totaal 63,6 miljard euro financiering voor 195.000 ondernemers. Betaalpauzes zijn op individuele basis nog steeds mogelijk.

Dit artikel is eerder verschenen in Bank | Wereld, een uitgifte van de Nederlandse Vereniging van Banken.