Hollande: Miljarden boete BNP gevaar voor eurozone

05 juni 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De Franse president Hollande noemt de dwangsom van 10 miljard dollar aan de grootste bank van Europa BNP Paribas een bedreiging voor de Europese economie. Hij wijst erop dat de miljardenboete economische en financiële gevolgen kunnen hebben voor de hele eurozone. En dit gevaar wordt volgens hem versterkt als blijkt dat de Amerikaanse overheid ook nog boetes voorbereid voor andere Europese banken.

Dwangsom

Het Amerikaanse ministerie van justitie legt BNP Paribas mogelijk een dwangsom van meer dan tien miljard dollar (7,3 miljard euro) op omdat BNP tussen 2002 en 2009 sancties tegen Iran, Somalië en Sudan zou hebben geschonden.

Boete BNP Parisbas gevaar Eurozone

'Disproportionele boete'

Op woensdag werd al bekend dat de Franse president François Hollande een brief heeft geschreven aan Barack Obama, waarin hij vermeld de boete disproportioneel en onredelijk te vinden. Hollande vraagt om een redelijke benadering van de zaak, waarbij justitie nauw samenwerkt met financiële toezichthouders. Hollande: "Ik respecteer de Amerikaanse justitie, maar tegelijkertijd mag er niets het partnerschap tussen Frankrijk en de VS in gevaar brengen, want we voeren ook andere discussies en we verwachten wederkerigheid".

Hollande wil het dossier donderdagavond in Parijs aankaarten tijdens een gesprek met Obama.