Kempen lanceert tweede Europees private-equity-fonds

27 juli 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Kempen Capital Management (Kempen) heeft het Kempen European Private Equity Fund II geïntroduceerd. Kempen stelt dat de introductie van het nieuwe fonds een belangrijke aanvulling is op zijn huidige beleggingsproducten binnen private markten. Het fonds richt zich op kleine en middelgrote private ondernemingen in Noord- en West-Europa met een ondernemingswaarde tot zo’n €100 miljoen.

Het Kempen European Private Equity Fund II is een closed-end beleggingsfonds met een looptijd van tien jaar. Het is het tweede private-equity-fonds van Kempen nadat begin 2019 het Kempen European Private Equity Fund I werd geïntroduceerd. Net zoals zijn voorganger is het fonds een hybride beleggingsfonds dat investeringen in private-equity-fondsen combineert met co-investeringen. Het fonds wordt aangeboden aan beleggers in Nederland, België en Zwitserland.

Volgens Sven Smeets, Managing Director Private Markets bij Kempen, gaat Kempen European Private Equity Fund II door waar Fund I stopt. “Het nieuwe fonds heeft hetzelfde DNA en dezelfde investeringsfilosofie. We kijken naar investeringsmogelijkheden in vijf regio’s: de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Scandinavië.”

Kempen lanceert tweede Europees private-equity-fonds

“Het is onze ervaring dat de kleinere tot middelgrote bedrijven veel mogelijkheden bieden voor verdere groei door professionalisering van het management, digitalisering, operationele efficiëntie en uitbreiding met nieuwe producten in binnenland en eventueel buitenland.”

Toegankelijk voor particuliere beleggers

“Daarnaast zijn er in het kleine en het lagere middensegment van de Europese buy-outmarkt, waarin de kleinste fondsen van de Europese private-equity-markt zich bevinden, aanzienlijk minder concurrenten met veel kapitaal dan bij grote buy-outs, terwijl er bij ons inziens veel kwalitatief goede ondernemingen te vinden zijn”, legt Smeets verder uit. “We verwachten dat dit segment interessante rendementskansen biedt. Daarbij spelen de relatief aantrekkelijke instapwaarderingen binnen dit segment ook een belangrijke rol.”

Smeets stelt tot slot dat investeren in private equity van oorsprong voorbehouden is aan grote institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen). “Het Kempen European Private Equity Fund II maakt deze beleggingscategorie toegankelijker voor onder andere vermogen particuliere beleggers en family offices.”

Lees ook: Lars Dijkstra benoemt tot Chief Sustainability Officer bij Van Lanschot Kempen