Chris Buijink blikt terug op acht jaar 'Bank voor de klas'

16 juli 2021 Banken.nl 3 min. leestijd

Acht edities Bank voor de klas stond Chris Buijink – tot 1 juli voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) - zelf voor de klas om met de kinderen de Cash Quiz te spelen. In juni was de laatste gastles van deze hartstochtelijk pleitbezorger van financiële educatie door de financiële sector.

Chris Buijink: “Het is belangrijk dat banken jonge mensen helpen streetwise te worden in het omgaan met geld. En net zo belangrijk: om hen aan te moedigen om met elkaar én thuis het gesprek aan te gaan over verstandig omgaan met geld. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom richt ons programma Bank voor de klas zich ook op de basisschool."

"Met niet alleen kennis over verstandig omgaan met geld; in de loop der jaren waren er ook ‘challenges’, zoals de Spaarchallenge (2019) en in 2021 de Sing-a-song-challenge. Creatieve projecten, die kinderen meer leren over ondernemen en samenwerken. Hoe werk je bijvoorbeeld samen om geld bij elkaar te krijgen voor een (spaar)doel voor je klas?"

Chris Buijink blikt terug op acht jaar 'Bank voor de klas'

Verstandige financiële keuzes

“Het mooie is dat kinderen ook heel erg geïnteresseerd zijn in verstandig omgaan met geld, zo blijkt ook uit de gastlessen waar collega’s van banken al jaren mee het land in trekken. Ook voor de gastdocenten zelf is een gastles inspirerend. Het is geweldig om voor zo’n klas te staan en de Cash Quiz te spelen. Om te kunnen vertellen wat een bank precies is en doet en waarom je bij een bank werkt. Dat geldt ook voor de financiële educatie van onze partners in het platform Wijzer in geldzaken, zoals de verzekeraars en pensioenbranche"

"Kinderen maken op een speelse manier kennis met de financiële sector, in de meest brede zin van het woord. Ze zijn de klanten van de toekomst waarvan we willen dat ze verstandige financiële keuzes maken. Ook dat aspect van financiële geletterdheid moeten we blijven aanmoedigen. Trots ben ik dat de Nederlandse banken internationaal vooroplopen in financiële educatie. De European Money Week volgde na onze Nederlandse Week van het geld.”

Wens

Goede herinneringen aan acht jaar Bank voor de klas heeft Buijink zeker: “Ik herinner me de mail van de Rabobank uit Shanghai. Of de NVB een paar Cash Quizzen kon opsturen, zodat collega’s daar gastlessen konden geven. Hartstikke leuk natuurlijk. Een mooie gastles was ook die met Jetta Kleinsma, toen staatssecretaris van Sociale Zaken. Toen ‘veilig bankieren’ aan bod kwam en wat je kan doen tegen dieven die je rekening willen stelen, riep de klas in koor: ‘Hang op, klik weg, bel uw bank!'"

"Ook mijn gastles met toenmalig staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker was een bijzondere. Want in de schoolbankjes zat Koningin Máxima, die na de les ook in gesprek ging met de kinderen. Na mijn allerlaatste gastles in Almere werd ik verrast door tekeningen van kinderen, met wensen voor na mijn pensioen. ‘Wat echt belangrijk is, blijf met elkaar in gesprek’ was een van de wensen. De spijker op z’n kop. Blijf met elkaar in gesprek over geld, want vaak gaat het over meer dan over geld alleen.”

Dit artikel is eerder verschenen in Bank | Wereld Online, een uitgifte van de Nederlandse Vereniging van Banken.