Duurzaam beleggen is ook: op tijd voorsorteren

21 mei 2021 Banken.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

In de serie 'Evi's route naar de toekomst' nemen we je mee en vertellen we hoe onze beleggingsexperts continu verder bouwen aan de verduurzaming van de Evi-portefeuilles. Met Remment-Jan Bakker, portfoliomanager bij Evi Van Lanschot, praten we over de timing bij beleggen en waarom het verduurzamen van de Evi-portefeuilles een eigen tempo heeft.

"De afgelopen jaren doen duurzame beleggingen het relatief goed, zeker in deze tijden van coronacrisis. Dat maakt het eenvoudiger voor ons om meer die kant op te bewegen. Het verduurzamen van de Evi-portefeuilles blijft een reis waarbij je eigenlijk nooit aankomt op de bestemming. We zijn ons erg bewust dat de lat steeds hoger komt te liggen. Wat vandaag goed voldoet aan alle vereisten, is over een half jaar misschien achterhaald. De aandacht en regelgeving vanuit EU en toezichthouders maakt dat de voorwaarden steeds beter zijn omschreven ook voor de financiële sector."

Gezamenlijk woordenboek

"In de beleggingswereld was vijf jaar geleden nog nauwelijks overeenstemming over wat ‘goed’ of ‘groen’ was en wat ‘slecht’. Niet alleen bij banken, maar ook bij de overheid en de toezichthouders. Dat is snel aan het veranderen, maar er is grote behoefte aan een taxonomie, ofwel een gezamenlijk woordenboek waarin staat omschreven wat duurzaam beleggen precies inhoudt. Ondertussen zal het onze taak blijven om uit te leggen wat we in de praktijk doen, hoe we dat doen en waarom."

Duurzaam beleggen is ook: op tijd voorsorteren

Langzaam maar zeker

Waar Remment-Jan zich ook mee bezighoudt is timing. Want minstens zo belangrijk als het selecteren van de beste fondsen op basis van onder andere duurzaamheid en rendement, is het bepalen van het aankoopmoment.

"Transacties gaan gepaard met kosten. We willen niet dat de verduurzaming ten koste gaat van het rendement van de klant. Daarom proberen we wijzigingen in de Evi fondsen altijd zo efficiënt mogelijk te laten doen. De kosten lopen heel erg op als je vaak transacties doet. Daarom is de beheerder daar zorgvuldig en voorzichtig mee. Bij veel onzekerheid in de markt zijn de transactiekosten hoger dan in rustige periodes."

ESG-meetlat

"De beheerder kijkt goed naar de timing zodat we onze portefeuille op een efficiënte manier verder verduurzamen. Behalve duurzaam is het ook belangrijk om beleggen betaalbaar te houden. Iedere keer als een transactie in de Evi Fondsen plaatsvindt, wordt deze langs de ESG-meetlat gelegd. Zo wordt het aandeel duurzame beleggingen in onze portefeuille steeds groter en slaat de balans uiteindelijk vanzelf door naar een zo duurzaam mogelijke portefeuille. Dat is waar we heen willen."

Maar één smaak: duurzaam

We vragen waarom Evi en moederbedrijf Van Lanschot ervoor kiezen om op termijn alle beleggingen duurzaam te willen en niet bijvoorbeeld een apart duurzaam product.

"We willen alle beleggingen duurzaam maken. Het is een bedrijfsbreed principe waar we binnen de hele Van Lanschot Kempen groep heel bewust voor kiezen. Kijk, je kunt wachten tot Europa of de toezichthouder een bepaalde route voor je kiest. Maar dat willen we niet. We hebben een duidelijke ambitie en selecteren fondsen die bijdragen aan het realiseren van die ambitie. Hierbij geloven we ook dat dit goed is voor het rendement en hiermee voor onze klanten."

Voorsorteren op 'duurzaamheidsmeter'

"Tegelijk is het ook een kwestie van gezond verstand om alvast voor te sorteren. Er komt wetgeving aan op het gebied van duurzaamheid waar banken en vermogensbeheerders zich aan moeten gaan houden. Het is mogelijk dat er iets als een risicometer komt, zoals je die nu bij beleggingsfondsen ziet (die geeft aan hoeveel risico je loopt bij een bepaald product, red.)."

"Dat soort waarschuwingen kan erg goed werken, denk aan de energielabels voor huishoudelijke apparaten. Die kregen eerst een A, B, C of D label. Dat heeft erin geresulteerd dat je nu bijna alleen nog maar koelkasten en wasmachines kunt kopen met een A+ of A+++ label. Dat bewuster kiezen voor duurzaamheid zie ik niet alleen thuis maar ook steeds meer om me heen. Ik denk dat zo’n keurmerk voor beleggingen op termijn hetzelfde effect gaat hebben."

Consumenten geven een duwtje

Remment-Jan geeft aan dat het aanbod in duurzame fondsen gelukkig flink is toegenomen: "Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld vijf jaar geleden zie ik een groot verschil. Toen was er gewoon veel minder keuze, ook in best in class bijvoorbeeld."

"Consumenten spelen daar een grote rol in, zij creëren ook de vraag naar deze producten. En dat helpt, want de fondsbeheerders bieden natuurlijk graag producten aan waar de markt om vraagt. De trend is in de hele maatschappij duidelijk zichtbaar, in hoe we afval scheiden, in wat we eten, er is meer aandacht voor de impact op het milieu en de houdbaarheid van productiemethodes en businessmodellen op de lange termijn."

"Een struikelblok is altijd in hoeverre we bereid zijn om daar ook meer voor te betalen. Tech-ontwikkelingen zorgen ook voor dalende kosten. Gelukkig maar. Duurzame toekomstgerichtheid past bij Evi en helpt ons om onze ambitieuze doelstellingen te realiseren."