Evi van Lanschot: Beter beleggen in onzekere tijden

14 april 2021 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Het zijn soms spannende tijden op de beurs. De koersuitslagen kunnen flink zijn. Geen reden echter om de lange termijn beleggingsstrategie los te laten. Wie zich niet laat afleiden door ontwikkelingen op de korte termijn vergroot de kans op een hoger rendement. Evi van Lanschot zet drie verrassende inzichten op een rij waardoor een beter rendement op de lange termijn gerealiseerd kan worden.

1. De jaartelling is ook maar een afspraak

Het dagelijkse financiële nieuws gaat vooral over de prestaties van beleggingen op korte termijn. Het rendement over een week, een maand of een jaar is echter een momentopname en is tamelijk willekeurig. We hanteren nu eenmaal maanden en kalenderjaren om rendementen te bepalen. Factoren die de financiële markten beïnvloeden zoals geopolitieke ontwikkelingen of een pandemie trekken zich echter niets aan van onze jaartelling.

Bijvoorbeeld: Hoe verging het de koersen tijdens Corona? Wie eind januari 2020 naar het rendement van de MSCI World, een brede wereldwijde aandelenindex, in de voorafgaande twaalf maanden keek, kwam uit op een winst. Maar twee maanden later, eind maart, stond dit 12-maandsrendement op een verlies. De oorzaak is bekend: het uitbreken van de Covid-19-pandemie joeg de aandelenkoersen omlaag. Wie op dat moment uit de markt stapte, miste het herstel dat later dat jaar volgde.

Wie zich had laten leiden door de daling op korte termijn had waarschijnlijk het herstel gemist. Want wanneer stap je weer in? Beleggers die de beurs proberen te timen trekken meestal aan het kortste eind. En 2020 is achteraf gezien een prima aandelenjaar. Waar beleggers in het begin van het jaar geconfronteerd werden met stevige verliezen, trad daarna een sterk herstel op.

Evi van Lanschot: Beter beleggen in onzekere tijden

2. Op de lange termijn hebben koersfluctuaties beperkt invloed

Actuele ontwikkelingen lijken belangrijk voor het rendement op beleggingen, maar hebben in werkelijkheid maar beperkte invloed op de lange termijn. Dat valt goed op als je kijkt naar de historie; beleggers in de Amerikaanse S&P500-index wisten in de afgelopen 34 jaar een gemiddeld rendement van ruim 10% per jaar te behalen. Gerekend van begin 1986 tot en met eind 2020, een periode waarin zowel de beurscrash van 1987, de dotcom-crash, Azië-crisis als de kredietcrisis plaatsvonden.

Natuurlijk zijn dit rendementen uit het verleden en vormen deze geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Ook gaat het hier om belegging in dollars, Voor Nederlandse beleggers kan het rendement door valutaschommelingen hoger of lager kan uitvallen. Ten slotte moeten beleggers rekening houden met kosten die gepaard gaan met beleggen. In bovenstaand voorbeeld is geen rekening gehouden met kosten.

De beperkte invloed van de dagelijkse koersuitslagen

De beperkte invloed van de dagelijkse koersuitslagen op de lange termijn resultaten is ook al over een kortere periode van vijf jaar te zien. Kijk maar naar de 5- jaarsrendementen van de MSCI World-index. Wat opvalt is dat het aandelenrendement over een langere periode een veel stabieler beeld geeft dan over de korte periode van één jaar. De uitslagen over vijf of tien jaar zijn minder groot dan in één jaar.

3. Niet beleggen: ook een risico!

Niet belegd zijn levert ook een risico op, zeker voor beleggers met hogere vermogens. Want uw vermogen daalt elk jaar in waarde door de combinatie van lage of zelfs negatieve spaarrente, en de inflatie. En dan is er nog de belastingheffing over uw vermogen. Daarbij wordt geen rekening gehouden met het werkelijke rendement dat u over het vermogen behaalt.

Men betaalt belasting over een verondersteld rendement. Voor de belastingdienst maakt het bovendien niet uit in welke verhouding wordt gespaard en/of belegd. Het uitgangspunt: hoe meer vermogen, hoe meer rendement behaald kan worden op vermogen. Naarmate het vermogen in een hogere belastingschijf valt gaat de belastingdienst uit van een hoger verondersteld rendement. En in dat geval betaalt men een hoger belastingtarief over het vermogen. Dus: staat een groot deel van het vermogen op een spaarrekening? Dan daalt dit mede door de belastingheffing in waarde ervan. Beleggen voor de lange termijn met een gespreide portefeuille is een goed alternatief. Het kan op termijn meer opleveren dan sparen. Op korte termijn kunnen koersen erg beweeglijk zijn, maar op lange termijn wordt risico beloond met rendement.

Een artikel van Evi van Lanschot.