Aan de slag voor de klas!

20 april 2021 Banken.nl 1 min. leestijd

Altijd al getwijfeld aan een overstap van de financiële sector naar het onderwijs? De handreiking ‘Aan de slag voor de klas’ informeert geïnteresseerden uit welke stappen een dergelijke carrièreswitch naar het onderwijs bestaat.

Waar er in de financiële sector sprake is van een personeelskrimp, kampt het onderwijs al jaren met een lerarentekort. Vanuit deze ontwikkeling ondertekenden in 2019 de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de PO-Raad, VO-Raad, MBO Raad, Vereniging Hogescholen, Vereniging van Universiteiten en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het gelijkluidende convenant ‘Aan de slag voor de klas’.

De insteek van het convenant is om medewerkers uit de financiële dienstverlening te informeren over de carrièremogelijkheden in het onderwijs. Zo is er onder andere een informatiepakket opgesteld, een zelftest ontwikkeld, worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd en wordt er begeleiding geboden voor belangstellenden. De opgedane ervaringen en inzichten zijn uitgewerkt in de handreiking.

Aan de slag voor de klas!

Banken helpen onderwijs

Volgens Ellen Kok, manager arbeidszaken bij de Nederlandse Vereniging van Banken, staat duurzame inzetbaarheid van medewerkers al lang op de agenda van banken. “In de sector zijn namelijk steeds minder ‘handen’ nodig vanwege technologische ontwikkelingen. Toen werkgeversvereniging AWVN ons enkele jaren geleden benaderde met het idee voor een regionaal convenant, was ik direct enthousiast.”

“Ik ben met verschillende banken in gesprek gegaan vanuit een breder idee: hoe mooi zou het zijn als banken en het onderwijs landelijk kunnen samenwerken om het lerarentekort tegen te gaan en daarmee een bijdrage leveren aan een groot maatschappelijk vraagstuk”, vertelt Kok tot slot.

De handreiking is hier te vinden.