Directeur Betaalvereniging Nederland treedt terug per 1 maart

22 februari 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Piet Mallekoote, Directeur van Betaalvereniging Nederland, gaat met pensioen en zal daarom per 1 maart zijn bestuursfunctie neerleggen. Gijs Boudewijn, de huidige adjunct-directeur van de Betaalvereniging, zal voorlopig ad interim de rol van algemeen directeur op zich nemen.

“Ik ben trots op de verbindende rol van de Betaalvereniging in het Nederlandse betalingsverkeer en dat ik daar vanaf de oprichting leiding aan mocht geven”, kijkt Mallekoote terug op de afgelopen periode. “Onder andere de invoering in Nederland van het nieuwe pinnen, IBAN, SEPA, PSD1, PSD2 en ‘Instant Payments’ behoorden tot de hoogtepunten van de voorbije jaren.”

Zijn loopbaan startte Mallekoote in 1979 als econoom bij De Nederlandsche Bank, waar hij doorgroeide naar de rol van directeur Betalingsverkeer, een rol die hij tot 2004 bekleedde. Vervolgens werd hij adjunct directeur en later algemeen directeur van betaaldienstverlener Currence, bekend van betaalmethoden als PIN, Chipknip, Acceptgiro en Incasso. Vanaf 2006 kwamen daar ook iDEAL en later (digitaal) Incassomachtigen en iDIN bij.

Directeur Betaalvereniging Nederland treedt terug per 1 maartSinds de start van Betaalvereniging Nederland eind 2011 heeft Mallekoote zijn functie als CEO van Currence gecombineerd met het directeurschap van de Betaalvereniging. Nu hij afzwaait als directeur is besloten de beide rollen niet langer te combineren. Al eerder werd duidelijk dat Mallekoote het stokje als CEO van Currence per 1 maart overdraagt aan Daniel van Delft, voorheen Country Manager van Visa in Nederland.

Gijs Boudewijn, de huidige adjunct-directeur van de Betaalvereniging zal na het vertrek van Mallekoote algemeen directeur ad interim worden binnen Betaalvereniging Nederland. Hij zal samen met zijn team gaan inzetten voor de
verdere digitalisering en harmonisering van het Europese retailbetalingsverkeer, met initiatieven als het European Payments Initiative (EPI) en Central Bank Digital Currency (CBDC).”

Boudewijn is sinds 1983 actief in de bankensector, te beginnen als jurist bij een grote spaarbank. Vanaf 1988 was hij secretaris bij de Bankgirocentrale en Interpay (nu equensWorldline). Voor zijn overstap naar de Betaalvereniging in 2014, was hij bijna zestien jaar werkzaam bij de Nederlandse Vereniging van Banken, in zijn laatste functie als hoofd Betalingsverkeer en Veiligheid. Gedurende zijn loopbaan heeft hij uiteenlopende internationale functies vervuld namens de Nederlandse betaalsector.