Financiering door banken aan bedrijven zet door in coronatijd

22 februari 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Ondanks de huidige en slepende coronacrisis, zet de financiering door banken aan bedrijven in deze periode wel door. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) op basis van zijn meest actuele Corona Monitor.

De coronacrisis heeft een grote economische impact op de maatschappij. Ook de bankensector wil zijn klanten helpen in deze onzekere tijden en uiteenlopende banken bieden gedurende de crisis diensten aan noodlijdende bedrijven en consumenten, bijvoorbeeld op het gebied van financiering.

Corona Monitor banken

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) houdt de ontwikkelingen in de sector nauw in de gaten. Sinds het uitbreken van de crisis is de brancheorganisatie gestart met de periodieke zogeheten Corona Monitor. Hiermee geeft de NVB inzicht in de bancaire financieringen aan ondernemers en consumenten.

Uit de eerste Corona Monitor banken van 2021 komt naar voren dat de financiering door banken aan bedrijven voortduurt. Sinds de laatste Corona Monitor banken van half december is het totaalbedrag aan financiering gestegen met €5,5 miljard, zo meldt de NVB.
Financiering door banken aan bedrijven zet door in coronatijdHiermee lijkt, in algemene zin, de kredietverlening op peil te blijven. Wel is volgens de NVB hierbij nuancering op zijn plaats. Want vooral in de sectoren die te maken hebben met beperkende maatregelen komt er een minder rooskleurig beeld naar voren. Bedrijven actief in getroffen sectoren en hun toeleveranciers krijgen het steeds lastiger, aldus de NVB. Al geruime tijd teren bedrijven in op hun reserves en stapelen schulden zich steeds verder op.

Betaalpauze

Uit de cijfers van de Corona Monitor banken blijkt verder dat sinds het begin van de coronacrisis, banken bijna 48.000 ondernemers hebben geholpen aan financieringen met een totale waarde van €35,5 miljard. Daarnaast valt op dat 129.000 bedrijven een betaalpauze hebben gekregen met een totale waarde van €3,1 miljard.

Het gaat hierbij om een algemene betaalpauze die vorig jaar, kort na het begin van de crisis, werd gegeven. Het totaalbedrag aan financieringen, sinds het begin van de coronacrisis vorig jaar, komt hiermee op €38,6 miljard voor 177.000 ondernemers.

Lees ook: Chris Buijink (NVB) over banken en de coronacrisis