ING na jaren weer grootste NL hypotheekverstrekker

22 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

ING mag zich weer de grootste hypotheekverstrekker van Nederland noemen. Dit blijkt uit de Hypotheken Update Q1 2014 van adviesbureau IG&H Consulting & Interim. ING pakt de koppositie over van de Rabobank die zich nestelt op de tweede plaats, gevolgd door Aegon. De grootste stijger (3,4%) is NIBC, die zich hierdoor in de top 10 begeeft (#8).

ING grootste hypotheekverstrekker
Ieder kwartaal brengt IG&H Consulting & Interim de marktcijfers van de hypotheekmarkt in kaart. Uit de meest recente versie blijkt dat ING, die in 2006 voor het laatst marktleider was op de hypotheekmarkt, opnieuw de koppositie heeft overgenomen. Rabobank zakt naar #2, Aegon daalt van #2 naar #3. ABN AMRO en Florius blijven in de top-10 respectievelijk #4 en #5.

Top10 van totale NL hypotheekmarkt

NIBC grootste stijger

ING zag in het laatste kwartaal zijn absolute marktaandeel stijgen met 2,8% en was daarmee de op een na grootste stijger van alle hypotheekverstrekkers. NIBC, die in Q4 2013 niet in de top 10 voorkwam maakte de grootste stijging mee, zo’n 3,4%, waardoor ze zich bij de top-10 heeft gevoegd. Argenta Spaarbank verdwijnt na een sterke daling uit de top 10. Syntrus Achmea is ook gezakt naar de 11e plaats en valt net buiten de top 10. Hekkensluiter op #10 is Delta Lloyd, die kwam van plek #8.Ontwikkeling absoluut marktaandeel Q1

Hypotheekmarkt

Uit de Hypothekenupdate blijkt verder dat de gehele hypotheekmarkt met 7% is toegenomen in het afgelopen kwartaal, in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ondanks de daling ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013, lijkt de markt haar zwaarste tijd gekend te hebben en is een stijgende tendens het komende jaar te verwachten. Zo zijn er iedere maand meer hypotheekaanvragen en stijgen ook de huizenprijzen gemiddeld gezien licht ten opzichte van 2013.