Geld lenen voor duurzame woning steeds vaker goedkoper

28 januari 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Nederlanders verduurzamen steeds vaker hun huis. Natuurlijk erg fijn voor het milieu, maar ook steeds meer voor de eigen portemonnee. Naast dat duurzame huizenbezitters minder energiekosten betalen, kunnen ze tegenwoordig ook steeds vaker profiteren van een voordelige hypotheek.

Meer en meer hypotheekverstrekkers belonen duurzaamheid. Mensen met een energiezuinig huis kunnen korting krijgen op hun hypotheekrente. De laagste rente voor tien jaar vastzetten is momenteel zelfs uitsluitend voorbehouden aan huizenbezitters met een zogeheten nul-op-de-meterwoning, oftewel een woning waar minimaal evenveel energie wordt opgewekt als er wordt verbruikt.

Geld lenen voor duurzame woning steeds vaker goedkoper

Weinig verrassend maakt de zuinige Nederlander ook steeds vaker gebruik van de lagere hypotheekrentes. Cijfers van het Hypotheek Data Netwerk (HDN) laten zien dat in het tweede kwartaal van 2020 bij meer dan 40% van de aanvragen voor het kopen van een woning een energielabel bekend was. In dezelfde periode een jaar eerder was dat nog 17% minder.

Ook nemen veel hypotheekadviseurs het thema duurzaamheid tegenwoordig als integraal onderwerp op in hun advies. Zo leggen ze als vast onderdeel van het adviesgesprek uit dat verduurzamingsmaatregelen voordelig kunnen worden gefinancierd. Op die manier proberen ze bij te dragen aan de verduurzaming van de Nederlands gebouwde omgeving. Vorig jaar werd in dit kader de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen geïntroduceerd, en met succes: in november hadden al meer dan 6.200 hypotheekadviseurs de opleiding succesvol afgerond.

Energiebesparende maatregelen kunnen ook worden gefinancierd met een lening naast de huidige hypotheek. Dit kan interessant zijn wanneer binnen de hypotheeknormen geen ruimte is om de hypotheek te verhogen. In sommige gevallen is de rente bij een lening ook fiscaal aftrekbaar. Op de rente voor een lening voor consumptief krediet wordt geen duurzaamheidskorting gegeven, maar er hoeven ook geen afsluitkosten te worden betaald.