Deutsche Bank waarschuwt handelaren voor oud gedrag

21 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Beurshandelaren van Deutsche Bank hebben in een videoboodschap een waarschuwing gekregen van Colin Fan, co-chief executive van de investment bank van Deutsche Bank. Topman Fan waarschuwt deze werknemers van de bank tegen het volharden in onethisch gedrag.

Geduld topman is op

De Financial Times beschikt ook over de video en zette die online. Volgens Deutsche Bank is de video beslist geen pr-stunt, maar onderdeel van een oprechte poging de bedrijfscultuur te veranderen. In de onder eigen handelaren verspreide video zegt de Canadese topman Colin Fan dat een deel van het toegesproken personeel ‘niet aan onze standaarden voldoet’. “Laten we helder zijn, onze reputatie betekent alles voor ons. Opschepperig, indiscreet en vulgair gedrag kan niet door de beugel. Dit zal ernstige gevolgen hebben voor je carrière. Mijn geduld in deze kwestie is op”, benadrukt Fan.

Deutsche Bank - Onetisch gedrag

Reputatie bankiers slecht

Topman Fan van Deutsche Bank waarschuwt dat er vanwege wettelijke controle, kan worden meegekeken met alle communicatie van het personeel. “Dit geldt ook voor uw e-mails, gesprekken en gedrag”, zegt Fan. Deutsche Bank meldde eind vorig jaar dat handelaren van de bank niet meer via de handelsterminals van Bloomberg mogen chatten. De reputatie van bankiers en beurshandelaren staat op het spel en is er de laatste jaren niet beter op geworden. Zo kwam Deutsche Bank – net als een aantal andere grote banken – negatief in het nieuws vanwege het manipuleren van rentes.

Superman, Hero en Captain Chaos

Deutsche Bank en andere grote internationale banken liggen sinds het onderzoek naar de Liborfraude onder vuur vanwege het gedrag van hun handelaren. Er kwamen toen mails tevoorschijn waarin de manipulatie van de rentegraadmeter werd afgestemd. De handelaren spraken elkaar toen aan met benamingen als ‘Superman’, ‘Hero’ en ‘Captain Chaos’.Deutsche Bank kreeg, net als Rabobank een megaboete en moest €725 miljoen betalen voor de rol bij de fraude rond Libor en Euribor, waarin de rentepercentages door de betrokken banken werden gemanipuleerd.

Programma cultuurverandering

Deutsche Bank benadrukt dat de toon in de video bewust direct is en deel uitmaakt van een permanent programma om de bedrijfscultuur te veranderen. Topman Colin Fan sluit zijn videoboodschap af met de waarschuwing dat wie zich niet aan de richtlijnen houdt, kan rekenen op consequenties.