Grootste projectfinanciering ooit in de windindustrie rond

20 mei 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Op 14 mei heeft een grote internationale bankengroep, waaronder ABN AMRO, de financiering van Nederlands grootste offshore windpark, project Gemini, rond gemaakt. Hiermee is de grootste projectfinanciering ooit in de windindustrie een feit.

Windpark goed voor 785.000 huishoudens

Gemini is een windpark dat in de zee gebouwd gaat worden op ongeveer 60 kilometer ten noorden van het eiland Schiermonnikoog. Het park zal naar verwachting in 2017 operationeel zijn met een productiecapaciteit van 600 MW en zal meer dan 785.000 huishoudens van groene stroom voorzien. De grote afstand tot de kust heeft als voordeel dat het ver buiten ons gezichtsveld gebouwd wordt en dus niet tot horizonvervuiling voor omwonenden zal leiden.

Offshore windpark

Stap Nederlandse Energieakkoord

Het windpark is eigendom van Northland Power Inc. (60%), Siemens Financial Services GmbH (20%), Van Oord Dredging & Marine Contractors B.V. (10%) en nutsbedrijf N.V. HVC (10%). Pieter van Oord licht toe: “Het Gemini project is een belangrijke stap in het realiseren van het Nederlandse Energieakkoord. De rol van de banken is cruciaal om het doel van bijna 4500 MW energieopwekking door middel van windparken op zee daadwerkelijk te realiseren.“

Grootste projectfinanciering windindustrie

De financiering van project Gemini is de grootste projectfinanciering die ooit gedaan is in de windindustrie. ABN AMRO is daarom ook trots op haar bijdrage aan deze transactie in de rol van zowel ‘Mandated Lead Arranger’, ‘Account Bank’ als ‘LC Issuing Bank’. Joop Wijn, lid van de Raad van bestuur bij ABN AMRO: “Een duurzaam initiatief van deze omvang kan alleen door samenwerking slagen. Dat zal ook het economisch model van de toekomst zijn. Op deze manier is ABN AMRO haar klanten, zoals Van Oord en HVC, van dienst bij het behalen van hun strategische doelstellingen. Bovendien levert de financiering van het Gemini project een belangrijke bijdrage aan het behalen van de Nederlandse doelstellingen uit het Energieakkoord.”