Europese Investeringsbank wil groeien in Nederland

16 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De Europese Investeringsbank (EIB) gaat de kredietverstrekking aan het midden- en kleinbedrijf in Nederland verder uitbreiden. Tegelijkertijd wil de EIB meer Nederlands geld ophalen bij bijvoorbeeld pensioenfondsen. Dat zegt Werner Hoyer, president van de Europese Investeringsbank (EIB) in een gesprek met Het Financieele Dagblad. In 2013 wilde de EIB ook al meer projecten financieren in ons land.

De Europese Investeringsbank (EIB), een instelling van de Europese Unie, verstrekt van oudsher langlopende leningen om Europese Projecten te realiseren.

Sinds de oprichting van de investeringsbank in 1958 waren dat met name projecten in de infrastructuur, maar in de loop der tijd ging de kredietverlening aan het mkb een steeds grotere rol spelen.

European Investment Bank - Luxemburg

Minister-president Mark Rutte opende deze week op de Zuidas in Amsterdam het eerste filiaal van de Europese Investeringsbank (EIB) in Nederland. “De EIB moet dichter bij zijn klanten en partners in de publieke en private sector gaan zitten”, zegt Werner Hoyer tegen Het Financieele Dagblad. Daarvoor opent de investeringsbank een eigen kantoor in Amsterdam. Volgens Hoyer betekent dat een ‘cultuuromslag voor zijn bank. “De vestiging van een kantoor maakt het gemakkelijker om ons aan te spreken”.

Om de leningen in heel Europa te kunnen financieren, haalt de EIB elk jaar ongeveer €75 miljard op. Een relatief klein deel daarvan wordt in Nederland opgehaald. “Daar liggen mogelijkheden, ondermeer bij de pensioenfondsen”, aldus Hoyer.

EIB en ABN AMRO

De Europese Investeringsbank (EIB) en ABN AMRO hebben een overeenkomst met elkaar gesloten, waardoor er 350 miljoen euro beschikbaar komt voor nieuwe leningen. Dit geld gaat de bank gebruiken voor de kredietverlening aan het mkb.

“ABN AMRO kan met deze lening meer risico nemen”, zegt Pim van Ballekom, vice-president van EIB en verantwoordelijk voor de Nederlandse tak. “We hebben namelijk afgesproken dat de eerste 10% verlies voor rekening van de EIB is. Als je op een portefeuille meer dan 10% verlies lijdt, moet het wel gek gaan”, aldus Van Ballekom.  

EIB-president Werner Hoyer bevestigt dat ‘risico’ het kernwoord is. “Nederland heeft ons niet nodig als het gaat om volume, maar als het aankomt op risicodragend kapitaal hebben de Nederlandse banken een probleem”, aldus Hoyer.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) werkt aan maatregelen voor het stimuleren van kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Dat meldt de Britse krant Financial Times eerder deze week. De ECB maakt zich zorgen over de zwakke kredietverlening aan mkb-bedrijven.

De ECB zou overwegen banken tegen een aag tarief van langlopende leningen te voorzien. Banken zouden daarbij worden verplicht dat geld uit te lenen aan mkb-bedrijven. Daarnaast zou de ECB denken aan het opkopen van herverpakte bedrijfsleningen bij banken. Die worden op die manier, van meer geld voorzien, dat ze vervolgens kunnen uitlenen aan kleinere bedrijven.