Hema’s lot ligt in handen van grootbanken

23 oktober 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen

De toekomst van winkelketen Hema staat of valt met de bereidheid van de grootbanken om leningen uit te vaardigen ter waarde van €400 miljoen. De nieuwe eigenaren – investeringsconsortium Parcom en de familie Van Eerd van supermarktketen Jumbo – willen met dit bedrag lopende schulden wegwerken plus een buffer opbouwen voor ‘schommelingen in het werkkapitaal’. De gesprekken lopen inmiddels, zo weet zakenkrant te melden. 

Weinig zaken zijn zo Nederlands als de Hema. De naam zegt het immers al: Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij. Economisch is het echter al vele jaren kommer en kwel, meer specifiek nadat Hema in handen viel van de Britse private equity partij Lion Capital. Lion Capital hing Hema vol met schulden zoals dat zo mooi heet, om de financieringskosten voor een deel weer terug te halen. 

Verschillende partijen meldden zich in de afgelopen jaren om Hema te kopen en in al haar glorie te herstellen. Miljardair Marcel Boekhoorn nam Hema uiteindelijk over om het amper anderhalf jaar weer kwijt te raken aan schuldeisers. Die verkochten Hema gisteren aan de combinatie Parcom en de familie Van Eerd van Jumbo. Maar daarmee is de kous nog niet af, want de kopers willen een grote som geld lenen van ABN AMRO, ING en Rabobank om de toekomst veilig te stellen. 

Volgens zakenkrant FD willen zij €300 miljoen lenen om schulden af te betalen. Dat klinkt in eerste instantie gek, maar wordt meer logisch wanneer gekeken wordt naar de rentepercentages. Het FD rekent voor dat het rentepercentage op de grootste lopende schulden zo’n 7,5% is, terwijl men verwacht de bankleningen los te kunnen krijgen voor ongeveer 4%. Hema is nu jaarlijks zo’n €28 miljoen kwijt aan rentebetalingen, een bedrag dat straks bijna door de helft kan. Ook willen zij €100 miljoen lenen voor de dagelijkse operaties. Eventueel kan de overheid garant staan voor een deel van de leningen, zo wordt gesuggereerd.

Banken hebben bedenkingen

Dat klinkt als een interessante theorie, maar er is ook nog de praktijk. En die praktijk is dat het momenteel economisch niet de meest gunstige tijd is. “Door de coronacrisis zijn banken voorzichtiger geworden”, zegt Ton van Veen tegenover het FD, adviseur van de Van Eerds. “En hier en daar hebben banken best wat bedenkingen over Hema, ingegeven door de hoge schuldenlast die lang om de nek van het bedrijf heeft gehangen. Wij zullen de banken duidelijk moeten maken wat wij als nieuwe eigenaren anders zullen doen.”

Wat dat anders is, is onder meer terugkeren naar de wortels van Hema en geen gekke avonturen in het buitenland. Wie denkt aan Hema denkt aan rookworst, tompoezen en Jip en Janneke-gerei. Een vestiging in Mexico of in de Arabische wereld past daar niet bij. Gesprekken met de banken mogen dan complex zijn, naar verluidt zijn deze al wel gestart. Interessant is ook hoe groot de publieke druk gaat worden op de banken. Voor alle drie is het pr-technisch best interessant om te boek te staan als de ‘Redders van de Hema’. Omgekeerd kan de situatie ook stevig in het eigen gezicht ontploffen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.