Alle minderjarige klanten van Bunq planten bomen door geld uit te geven

19 oktober 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Elke minderjarige klant van Bunq plant sinds afgelopen vrijdag een boom wanneer hij of zij €100 uitgeeft via Bunq. Waar volwassen klanten moeten beschikken over een betaald ‘SuperGreen’ lidmaatschap, is dat bij minderjarigen dus niet het geval. Op deze manier wil Bunq ook iedereen onder de achttien in staat stellen om meer CO2-neutraal te leven. 

Het bomenplant-initiatief van Bunq werd vorig jaar geïntroduceerd. De online bank introduceerde op Green Thursday een zogeheten ‘Green Card’, een metalen Mastercard creditcard. Voor elke €100 die men met deze kaart uitgeeft plant Bunq een boom, een initiatief waarvoor het samenwerkt met Eden Reforestation Projects. Enkele maanden later startte Bunq ‘SuperGreen’ – een variant op het bestaande ‘Premium’ lidmaatschap – waarmee de boomplant-voorwaarden ook zonder ‘GreenCard’ gingen gelden. 

Een particulier ‘SuperGreen’ lidmaatschap kost volgens de website van Bunq €16,99 per maand. Of dat duur is, is een kwestie van perspectief, maar voor veel minderjarigen is het in elk geval een significant bedrag. Het komt al snel in de buurt van de maandelijkse kosten van een telefoonabonnement bijvoorbeeld. Tijdens de presentatie van de nieuwe features van Bunq afgelopen vrijdag bracht topman Ali Niknam het nieuws dat voortaan voor alle jongeren bomen kunnen laten planten door geld uit te geven, ook als ze geen ‘SuperGreen’ hebben. 

"Jonge mensen zijn onze toekomst, dus was het voor ons logisch om het voor alle minderjarigen mogelijk te maken hieraan bij te dragen", aldus Niknam. Volgens de online bank kan nu iedereen onder de achttien zonder enige moeite CO2-neutraal worden. Via de app van Bunq kunnen gebruikers bijhouden voor hoeveel geplante bomen ze inmiddels verantwoordelijk zijn. Ofwel, de hoeveelheid geld die ze hebben uitgegeven gedeeld door honderd. 

"We merken dat we samen met alle bunqers een ongelofelijke impact maken in de reductie van CO2. We zijn ervan overtuigd dat we met z'n allen een plicht hebben naar onze kinderen toe; zij erven de aarde immers van ons. Daarom hebben we besloten om álle kinderen bomen te laten planten. Zodat zij straks een groenere wereld hebben met minder CO2."

Overigens leeft er de laatste tijd nog wel wat onenigheid over de vraag wat CO2-neutraal is. CO2-neutraal is namelijk op twee manieren te bereiken. In de eerste plaats door minder CO2 uit te stoten, bijvoorbeeld door minder te vliegen, te investeren in een duurzamer huis en noem het maar op. Een andere manier is om op dezelfde manier te blijven leven, maar daar tegenover nieuwe bomen te planten die de uitgestootte CO2 weer opnemen. Uiteraard is er ook nog een middenweg tussen deze twee.