Fitch verlaagt kredietwaardigheid ABN AMRO en Rabobank

17 september 2020 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

Kredietbeoordelaar Fitch schaalt de kredietwaardigheid met betrekking tot langlopende schulden van ABN AMRO en Rabobank een tikje naar beneden bij. ABN AMRO daalt van A+ naar A, Rabobank gaat van AA- naar A+. Mogelijke stroppen als gevolg van de coronacrisis zorgen voor aanzienlijke risico’s, aldus de Amerikaanse partij. Hoewel de prognoses negatief zijn is Fitch relatief optimistisch over het doorstaan van de coronacrisis. Voor ING verandert verder niets. 

De Nederlandse banken hebben allemaal fors in moeten leveren ten opzichte van vorig jaar. Na bijna een half jaar corona inclusief een periode met een intelligente lockdown werden de stroppenpotten stevig gevuld, wat resulteerde in fors lagere winsten vergeleken met vorig jaar. Waar ING en Rabobank nog zwarte cijfers schreven, kleurde het halfjaarresultaat van ABN AMRO lichtrood. 

In het meest recente kredietbeoordelingsoverzicht van Fitch leiden deze ontwikkelingen tot een iets negatiever toekomstbeeld voor ABN AMRO en Rabobank. Dat ligt aan het feit dat bij beide banken de risicodragende kapitaalbuffer uitkomt onder de 10% van de risico gewogen balans (risk-weighted assets). Respectievelijk op 9,5% en op 9,9%.

Fitch is in zijn algemeenheid relatief negatief over de toekomst van banken, iets dat alles te maken heeft met een mogelijke faillissementsgolf onder bedrijven, die tijdens de crisis aan het infuus hebben gelegen. Dit geldt ook voor Nederlandse banken, maar Fitch ziet wel een kleine ‘silver lining’. Fitch benoemt de relatieve kracht van ABN AMRO en verwacht dat de bank de crisis kan doorstaan zonder verder in te boeten op kredietbeoordeling. Rabobank en ING profiteren volgens Fitch van hun diverse inkomstenbronnen, waardoor een tegenvaller in het ene segment niet meteen desastreus is voor het bedrijf als geheel.