ING begeleidt verkoop puzzelbedrijf Keesing Media

16 september 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING en DC Advisory zijn ingeschakeld door Belgische investeerder Ergon Capital, om de verkoop van Puzzelboekenuitgever Keesing Media te begeleiden. Ergon Capital is sinds 2017 meerderheidsaandeelhouder. Dat meldt het FD, op basis van informatie van ingewijden. Met de deal zou een doelbedrag van €300 miljoen gemoeid zijn.

Keesing Media telt zo’n 350 medewerkers en verkoopt ieder jaar ruim 100 miljoen puzzelboekjes. Het bedrijf zal dit jaar naar verwachting een winst (EBITDA) van meer dan €40 mljoen noteren. Sinds 2017 is het bedrijf in handen van Belgische investeerder Ergon Capital. In dat jaar noteerde Keesing een winst van €22 miljoen, waarmee het bedrijf de afgelopen jaren zijn winst heeft weten te verdubbelen.

Jaren van groei

Sindsdien de overname door Ergon heeft de uitgever van onder meer puzzeltitels als Denksport, 10 voor Taal en De Puzzelaar zijn footprint flink weten te vergroten, vooral door verschillende acquisities. Naast reeds bestaande markten als de Benelux, Frankrijk en Denemarken, verbreedde het bedrijf zijn scope naar nieuwe gebieden. Vandaag dag mag Keesing Media zich marktleider noemen in zes landen in Europa, en bekleedt het een sterke positie in nog vier Europese markten.

De komende jaren wil de uitgever zich meer gaan richten op het online kanaal. Om die reden heeft het bedrijf twee jaar terug een belang genomen in Elevate Lans, een appbouwer uit de Verenigde Staten die zich onder meer toelegt op digitale puzzels. Zelfs in mei, op het hoogtepunt in de coronacrisis, nam de uitgever twee partijen over: Dohi (Zweden) en PRS (Italië, meerderheidsbelang van 70%).

Ergon Capital schakelt ING en DC Advisory in voor verkoop puzzelbedrijf

Ergon lijkt nu te willen kapitaliseren op de goede resultaten van Keesing Media, en wil de uitgever nu van de hand doen. Volgens het FD zijn er diverse private equity partijen die mogelijk interesse hebben in de uitgever. Afgezien van de positieve resultaten van Keesing Media in het eerste halfjaar, lijkt de markt in deze opmerkelijke periode een aantrekkelijke te zijn. Veel mensen werken thuis en grijpen in toenemende mate naar (puzzel)boekjes. En doordat er minder sport was om over te berichten, hebben veel kranten hun ruimte ingevuld met puzzels.

Keesing was tot aan de overname door Ergon zelf in handen van de uitgevers van één van die kranten, de Telegraaf Media Groep (TMG), die de winst van Keesing vooral gebruikte om de kwakkelende Telegraaf te ondersteunen. Nadat Ergon 60% van de aandelen kocht, hield TMG een belang van 30% en het management de overige 10%. Daarbij werd afgesproken dat TMG gedwongen kan worden zijn aandeel te verkopen als Ergon het puzzelbedrijf van de hand doet.

Dealmakers

Om de verkoop succesvol te laten verlopen zou Ergon naar verluidt M&A-adviseurs van ING en investeringsbank DC Advisory in de arm hebben genomen.

Lees ook: Aantal deals in Nederland met 40% gedaald door Covid-19