ABN AMRO: markt voor zakelijke dienstverlening krimpt met 6%

07 september 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse markt voor zakelijke dienstverlening en advies zal volgens een prognose van ABN AMRO in 2020 naar verwachting een krimp van zo’n 6% doormaken.

De adviesbranche, die deel uitmaakt van de bredere markt voor zakelijke diensten, is een van de zwaardere getroffen domeinen, aldus de analisten van de bank. Hoe anders is het gesteld met segmenten als accountancy en de advocatuur, die eind dit jaar naar verwachting een groei van zo’n 2% kunnen optekenen. De negatieve impact van de coronacrisis blijkt voor deze sectoren een stuk lager te liggen.

Harde klappen voor de markt

Dat de adviesbranche conjunctuurgevoelig is, is geen geheim. Ook tijdens de kredietcrisis van 2008 had de adviesbranche het zwaar te verduren, met uiteindelijk een krimp van 7,5% in dat jaar en het jaar daarna zelfs 10%. Bedrijven besparen in crisistijden vaak als eerste op hun externe inhuur, en consultants zijn vaak de eerste groep professionals waarvan afscheid wordt genomen.

Volgens de onderzoekers van ABN AMRO wordt de impact van de coronacrisis binnen vrijwel alle sectoren ervaren. Toch zijn er enkele segmenten die juist garen spinnen bij de crisis. Dit zijn onder meer het financial services-domein, de overheid, life sciences en de farma- en zorgsector. Zij hebben de vraag naar hun dienstverlening juist enorm zien toenemen.

Markt voor zakelijke dienstverlening krimpt met 6%

Adviesdiensten zoals strategisch advies, groei, fusies & overnames en organisatieontwikkeling hebben de vraag juist flink zien afnemen, terwijl bedrijven gespecialiseerd in onder andere reorganisaties, digitalisering, supply chain-management en herstructureringen juist flink profiteren van de huidige marktomstandigheden. (Lees hier verder)

ABN AMRO is met zijn prognose van 6% optimistischer dan diverse analistenbureaus die de consultancymarkt monitoren. Het Britse Source Global Research voorspelde eerder dit jaar dat de Europese consultancymarkt, met een waarde van €50 miljard, zo’n 19% aan waarde zou inboeten. Een ander analistenbureau, IBIS World, verwacht dat de Europese markt in 2020 met 8% zal krimpen. 

Onzeker

Er ligt echter nog een kwartaal voor de boeg, dus wat de markt precies zal doen is koffiedik kijken. Een mogelijke tweede coronagolf kan extra roet in het eten gooien, maar mogelijk ook uitblijven. De huidige prognose is volgens de onderzoekers dan ook gebaseerd op de nu beschikbare data. Voor 2021 steken de onderzoekers hun prognose in elk geval een stuk positiever in, met een verwachte groei van 3%.