Rabobank en ING weren zich tegen kritiek Eerlijke Geldwijzer

28 augustus 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen

Volgens Eerlijke Geldwijzer dragen Rabobank en ING volop bij aan ontbossing in het Amazone-gebied, door financiering van bedrijven die zich daaraan bezondigen. Beide banken verweren zich door te stellen dat zij actief sturen op een goede bedrijfsvoering en niet schromen om financiering stop te zetten wanneer inderdaad blijkt dat er dingen gebeuren die niet door de duurzame beugel kunnen. 

Het is niet voor het eerst dat Eerlijke Geldwijzer en grote Nederlandse banken rollend over straat gaan. De manier waarop de organisatie dingen meet en hoe zij soms feiten en meningen door elkaar verweven heeft ertoe geleid dat meerdere banken inmiddels niet meer willen samenwerken met het initiatief, dat in de basis een hele waardevolle bijdrage kan leveren. Zelfs een bank als Triodos heeft de samenwerking opgezegd.  

Gisteren ontstond wat commotie omdat Eerlijke Geldwijzer Rabobank, ING en in mindere mate ABN AMRO aan de digitale schandpaal nagelde omtrent het financieren van ontbossing in het Amazone-gebied. Eerlijke Geldwijzer heeft berekend dat deze banken in de afgelopen vijf jaar meer dan €10 miljard geleend hebben aan 59 bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing. 

Perceptie van betrokkenheid

Maar wat is betrokken zijn bij ontbossing? Die definitie kan tot in het oneindige worden opgerekt. En dat lijkt ING een beetje dwars te zitten. In De Telegraaf stelt ING dat het niet juist is “om een lening aan bijvoorbeeld een grote supermarktketen of een Nederlandse melkfabrikant één op één te linken aan ontbossing in Brazilië.” Zo bezien is iedere Nederlander die een keer een pakje sojamelk gekocht heeft er ook potentieel debet aan. 

De bank erkent volgens De Telegraaf dat productieketens van klanten direct of indirect kunnen bijdragen aan ontbossing. “Als we signalen over mogelijke ongewenste situaties krijgen, bespreken we dat met onze klanten”, vervolgt ING. “We stimuleren hen om indien nodig hun bedrijfsvoering te verbeteren. Onvoldoende verbetering kan uiteindelijk leiden tot het beëindigen van de relatie.”

Praten beter dan uitsluiten

Ook Rabobank verweert zich in De Telegraaf. De coöperatieve bank staat zich voor op een bijzonder streng beleid aangaande ontbossing in Brazilië. “Het is teleurstellend dat Eerlijke Bankwijzer dat niet lijkt te willen erkennen”, klinkt het met enig venijn. “Zo staat Rabobank ontbossing door haar klanten in Brazilië niet toe. Boeren en bedrijven die zich inlaten met illegale ontbossing kunnen niet of niet langer rekenen op financiering door de bank.”

“Rabobank helpt alleen boeren en ondernemers die op een duurzame manier produceren. Bij klanten met duurzaamheidsissues worden de gesprekken geïntensiveerd. We zijn ons ervan bewust dat dit vaak een lange weg is. Toch zijn we van mening dat we met gesprekken en invloed op beleid meer bereiken in het oplossen van de problematiek dan met het simpelweg uitsluiten van deze klanten.”

Naast de banken krijgen pensioenorganisatie ABP en verzekeraar Allianz overigens ook een veeg uit de pan van Eerlijke Geldwijzer, vanwege beleggingen in obligaties van bedrijven die zich zouden bezondigen aan illegale boskap. De Volksbank is de enige bank waarover Eerlijke Geldwijzer wel te spreken is. Volgens de organisatie zijn er geen financiële relaties gevonden met de onderzochte hoog-risicobedrijven.