Apple Pay nu beschikbaar voor Nederlandse kaarthouders American Express

24 augustus 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederlanders met een creditcard van American Express kunnen sinds afgelopen week betalen met Apple Pay. Daarmee is de Amerikaanse onderneming naar eigen zeggen de eerste die deze dienst voor Nederlandse creditcardhouders aanbiedt. Apple Pay is beschikbaar voor zowel gewone American Express kaarthouders als Flying Blue American Express kaarthouders.

Apple Pay werd medio vorig jaar gelanceerd in Nederland en is sindsdien stevig ingeburgerd. Het gemak en de snelheid trekt veel mensen over de streep om hun pinpas te laten verstoffen in hun portemonnee, mocht men die nog hebben. De voorkeur van winkeliers voor elektronische betalingen tijdens de coronacrisis gaven bovendien nog een extra zetje in de rug. Inmiddels bieden alle grootbanken en online bank Bunq Apple Pay aan met hun debitcards, of deze kaarten nu via het netwerk van Maestro of van V Pay verlopen. 

Definitiekwestie

Met creditcards is het een ander verhaal. Tot voor kort was Bunq de enige partij waar gebruikers Apple Pay konden gebruiken voor hun creditcard. Dat kan met de Bunq Travel Card, een Mastercard-creditcard. Dat is echter geen creditcard in de klassieke zin van het woord, omdat er altijd een positief saldo op moet staan. En toch ook weer wel, want vanwege het BIN-nummer wordt de kaart door bijvoorbeeld autoverhuurders of hotels wel als zodanig geaccepteerd. Dat is bij een prepaid creditcard doorgaans niet het geval. Volgt u het nog?

American Express stelt dat zij de eerste creditcardmaatschappij zijn die Apple Pay voor Nederlandse creditcardhouders aanbiedt. Daar valt ook wat voor te zeggen. Het is wellicht wat semantisch, maar tegelijkertijd vanuit publicitair oogpunt heel begrijpelijk het op die manier te brengen. Hoe dan ook, American Express biedt dus Apple Pay. Direct na de invoering kwamen wat kleine problemen naar boven, die opdoemden wanneer het telefoonnummer niet bekend was bij American Express. Die zijn naar verluidt inmiddels opgelost.  

Focus op digitale innovatie

“Veel van onze kaarthouders betalen graag contactloos via hun kaart of digitale portemonnee. Wij zijn dan ook verheugd om Apple Pay in Nederland te kunnen aanbieden”, aldus American Express Country Manager Nederland Robert-Jan Meijers. “Kaarthouders kunnen nu voor zowel grote als kleine bedragen veilig en eenvoudig betalen zonder een pincode te hoeven invoeren. Zij blijven uiteraard ook profiteren van alle voordelen die bij hun kaart horen, zoals een aankoopverzekering en het sparen van Membership Rewards® of Miles. Deze lancering onderstreept onze focus op voortdurende digitale innovatie.“

Wellicht overbodig om te vermelden, maar de winkel in kwestie moet wel American Express accepteren. Dat is in Nederland lang niet overal het geval, het is hier vooral Mastercard of Visa wat de klok slaat. Aan de andere kant zal de kaart vooral gebruikt worden door mensen die normaal gesproken frequent de wereld over reizen en dus weinig meekrijgen van deze beperking.