Bancaire steun in coronatijd stijgt verder tot €22 miljard

07 augustus 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Nederlandse banken hebben inmiddels €22 miljard aan steunpakketten verleend aan hun klanten, in aanvulling op wat de overheid al voorzien heeft. Een maand geleden was dat nog €19 miljard. Dat blijkt uit de periodieke Coronamonitor, waarmee de bankensector inzichtelijk maakt hoeveel steun zij verleent.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken – dat de Coronamonitor uitvaardigt – blijft de vraag naar nieuwe financiering afvlakken. Een ontwikkeling die al sinds mei gaande is. Volgens de branchevereniging komt dat doordat veel ondernemers inmiddels ruimte ervaren door alle steunmaatregelen. Een tweede oorzaak ligt mogelijk in een gematigd terugkerend optimisme, vergeleken met de periode tijdens de lockdown zelf. 

In totaal is dus €22 miljard aan steunmaatregelen voorzien, waarmee inmiddels 158.000 zakelijke klanten zijn geholpen. Die €22 miljard is onder te verdelen in leningen, extra kredietruimte en uitstel van betaling. Het aantal zakelijke klanten overtreft het aantal particuliere klanten met verve, met betrekking tot verleende steun. ‘Slechts’ 32.400 particuliere klanten hebben aangeklopt voor uitstel van betaling van hun hypotheek of van een consumptieve lening. 

NVB-voorman Chris Buijink ziet dat ondernemers een beetje pas op de plaats maken, in afwachting van wat komen gaat. Of het een stilte voor de storm is zal moeten blijken, maar men houdt er rekening mee. “Ondernemers gaan minder nieuwe leningen aan bijvoorbeeld omdat ze niet weten of zij een investering terug kunnen verdienen of extra schuld wel kunnen terugbetalen.”

Verantwoorde afbouw

Het afbouwen van de steun moet stapsgewijs en verantwoord gebeuren, denkt Buijink. “Om zoveel mogelijk te voorkomen dat ondernemers straks alsnog in de problemen komen, is het belangrijk dat alle instanties, banken maar bijvoorbeeld ook de Belastingdienst, gemeenten en het UWV, het moment en het tempo voor het inlopen van achterstanden en stoppen van steun goed timen. Op die manier kunnen we voorkomen dat ondernemers de gevolgen van de coronacrisis in één keer voor de kiezen krijgen.”

In navolging van premier Rutte en minister De Jonge gisteravond benadrukt hij het belang van het volgen van de regels om het coronavirus op de knieën te krijgen.