Paym: Geld overmaken met mobiele telefoonnummer

13 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Britse betaalvereniging heeft in april een nieuw mobiel betaalsysteem gelanceerd onder de naam Paym. Met Paym kunnen gebruikers geld naar elkaar overmaken door enkel en alleen gebruik te maken van mobiele telefoonnummers.

Geld overmaken zonder rekeningnummer te weten

Volgens de betaalvereniging is Paym de eerste dienst die een koppeling legt tussen bankrekeningen en mobiele telefoonnummers. Met Paym kun je geld naar iemand overmaken zonder dat je zijn of haar rekeninggegevens hebt, een telefoonnummer in je contactlijst is voldoende. Deze nieuwe mobiele betaaldienst vormt hiermee een toevoeging op de reeds bestaande mobiele betaaldiensten zoals PayPal, ZAPP,  contactloos betalen, iZettle en diverse bank apps.

Miljard Paym betalingen in 2018

Sinds de lancering in april hebben zich inmiddels 400.000 klanten geregistreerd. De Britse Payment Council verwacht dat tegen het eind van 2018 één miljard betalingen via Paym zal lopen. Daarvoor zullen banken wel eerst hun klanten moeten overtuigen van het gemak en de snelheid en zeker ook de veiligheid van het betaalsysteem. Volgens de betaalvereniging is de veiligheid gewaarborgd doordat Paym is geïntegreerd in de bestaande mobiele bankieren apps van banken.

Gebruik

Om Paym te kunnen gebruiken moet zowel het telefoonnummer van de betalende als ontvangende partij geregistreerd zijn bij Paym. Na registratie kan tot maximaal £250,- per dag geld worden overgemaakt met gebruik van het mobiele telefoonnummer.

Een aantal banken zoals Barclays, Halifax, Lloyds and Santander  heeft Paym geïmplementeerd. Andere banken hebben plannen om Paym in te voeren. Deze banken zijn Royal Bank of Scotland and NatWest, Yorkshire Bank and Nationwide Building Society.