Wim Mijs nieuwe directeur European Banking Federation

12 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) Wim Mijs is benoemd tot de nieuwe Chief Executive van de European Banking Federation (EBF). De Europese bankfederatie is de belangenvereniging van Europese banken. Wim Mijs volgt de Belg Guido Ravoet op die met pensioen gaat.

Wim Mijs

De afgelopen twee jaar was Wim Mijs – naast NVB-directeur – voorzitter van het uitvoerend comité van de EBF. In die rol heeft hij ervaring opgedaan met belangrijke Europese dossiers, zoals de totstandkoming van Europees bankentoezicht vanaf 1 november 2014, vooruitlopend op de vorming van de toekomstige Europese bankenunie. Sinds 2011 is hij voorzitter van de International Banking Federation (IBFed), de wereldwijde bankenkoepel.

Wim Mijs - EBF

Wim Mijs (50) is sinds 2007 directeur van de NVB. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden, gespecialiseerd in Europees en internationaal recht. Hij gaf les aan de Rechtenfaculteit van deze universiteit tot 1990. Van 1990 tot 1993 werkte hij als jurist bij het Internationale Hof van Arbitrage dat is gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag. Vanaf 1993 werkte hij bij ABN AMRO, de laatste jaren als Head of Government Affairs in Brussel en Den Haag.

Chris Buijink: "Met Wim een goede man in Brussel"

"Juist in deze tijd waarin het belang van Europa voor de banken met grote sprongen verder toeneemt, is het belangrijk met Wim een goede man in Brussel te hebben," aldus NVB-voorzitter Chris Buijink.  "Uiteraard betreuren wij het vertrek van onze deskundige en plezierige collega maar zijn benoeming is zeer verdiend, goed voor de sector en goed voor Nederland."

Boele Staal: "Een benoeming waar de sector trots op kan zijn"

Boele Staal (oud voorzitter NVB): "Wij stonden aan de basis van de commissie-Maas die de oorzaken van de crisis heeft onderzocht en de totstandkoming van de Code Banken waarin de lessen uit de crisis werden vertaald in nieuw beleid. Wim is als geen ander thuis op alle vaak ingewikkelde banktechnische dossiers en heeft veel gezag in Europa ontwikkeld. Een prachtige benoeming voor hem en een benoeming waar de sector trots op kan zijn."