Opnieuw verbond tussen bank en bigtech: HSBC partnert met Amazon

16 juli 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Britse HSBC en de Amerikaanse webgigant Amazon gaan nauw samenwerken. Dat maakten beide ondernemingen gisteren bekend. Via clouddienst Amazon Web Services (AWS) gaan de Amerikanen helpen met het moderniseren van de IT-infrastructuur van de bank en het ontwikkelen van een meer klantgerichte benadering van bankieren. 

Het is voor de tweede keer in korte tijd dat een grote Europese bank het aanlegt met een Amerikaanse bigtech. Vorige week kwamen Deutsche Bank en Google hun boterbriefje halen, deze week is het de beurt aan HSBC en Amazon. Evenals Deutsche Bank kampt HSBC met een organisatiestructuur die zich minder snel ontwikkeld heeft dan de realiteit zelf. Een nauwe samenwerking met één van de meer geavanceerde bedrijven in de wereld moet het tij keren.

Verschillende experts hebben al hun licht laten schijnen over de verhouding tussen banken en bigtechs. Een regelmatig gehoorde conclusie is dat bigtech de échte bedreiging gaat vormen op de korte tot middellange termijn, in tegenstelling tot wat men eerder dacht fintech. Ze beschikken over enorme klantaantallen, grote naamsbekendheid en schier onuitputtelijke budgetten. Een factor om rekening mee te houden dus.

Amazon gaat HSBC ondersteunen bij het transformeren tot een technologie- en data-gedreven organisatie. Onder meer door het gebruik van machine learning, data-analyse, online beveiliging en natuurlijk het verhuizen van cruciale systemen naar de cloud. “Onze ambitie is om klanten eenvoudig, veilig en betrouwbaar bij ons te laten bankieren, waar en wanneer dan ook”, laat HSBC optekenen. “De samenwerking met AWS helpt ons om sneller innovatie bankieren-oplossingen te ontwikkelen, te beginnen met consumentenbankieren en vermogensbeheer.”

Verstandshuwelijk?

Het is de vraag in welke mate Deutsche en nu dus ook HSBC zich geheel vrijwillig tot een bigtech wenden. De vraag stellen is hem beantwoorden. Meerdere grote banken staan met hun rug tegen de muur vanwege hun verouderde systemen. Ondanks stevige investeringen behalen ze niet de ontwikkelsnelheid die nodig is om nog jaren relevant te blijven. De liefdesverklaring aan Amazon komt daarom niet uit de lucht vallen. Immers, er zijn maar weinig bedrijven die de schaal én de technologie hebben om een organisatie als HSBC vlot te trekken. 

Gerelateerd:
Deutsche Bank en Google slaan handen ineen