ING en Hamers moeten zich gaan verantwoorden over witwasaffaire

09 juli 2020 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Het Haagse gerechtshof roept voormalig ING-topman Ralph Hamers en een huidige vertegenwoordiger van ING op om zich persoonlijk te verantwoorden met betrekking tot het faciliteren van witwassen in het afgelopen decennium. ING schikte in 2018 reeds voor €775 miljoen. Enkele partijen vinden het onterecht dat ING en verantwoordelijke bestuurders uiteindelijk niet vervolgd zijn. Op basis van de hoorzitting kan de rechter besluit om alsnog tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. 

De kous was nog niet af na de megaschikking die ING in 2018 sloot met het Openbaar Ministerie. Vorig najaar verklaarde de rechter de vraag van meerdere partijen – onderzoeker Pieter Lakeman, zakenman Sam van Doorn en IB Capital – om de top van ING te horen ontvankelijk. Dat betekent in essentie dat men wil gaan onderzoeken of er aanleiding is tot strafrechtelijke vervolging. 

Volgens zakenkrant FD gaat de beschikking over het gerechtelijk bevel aan ING en Hamers specifiek over IB Capital, een beleggingsfonds én klant van ING, dat door fraude werd getroffen. Het gaat hierbij om een artikel 12-procedure, waarbij iemand beklag doet over het niet vervolgen van strafbare feiten. Dergelijke procedures vinden niet plaats in het openbaar, maar achter gesloten deuren. 

Zowel Ralph Hamers als een formele vertegenwoordiger van ING moeten zich binnenkort dus gaan verantwoorden. Voor Hamers – die 1 september in Zwitserland begint bij UBS – betekent het dat hij de deur nog niet helemaal achter zich kan sluiten. En afhankelijk van de uitkomst van de procedure kan het zowel voor Hamers als voor ING nog een vervelender staartje gaan krijgen.