Nederlander Roland Boekhout genoemd als nieuwe CEO Commerzbank

07 juli 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Roland Boekhout maakt een gerede kans om benoemd te worden als opvolger van de plotseling vertrokken CEO Martin Zielke van Commerzbank. Boekhout stapte ongeveer een jaar geleden over van ING naar de Duitse bank, als bestuurder en als directeur zakelijke klanten. 

Commerzbank draait eigenlijk al jarenlang niet zo lekker. De Duitse bank kampt met enorm hoge kosten en kan alleen maar dromen van de cost/income ratio’s van bijvoorbeeld de Nederlandse grootbanken. De bank heeft hervormingen ogenschijnlijk te lang voor zich uitgeschoven, waardoor het nu des te harder zal moeten gaan ingrijpen. Onder meer door stevig te snijden in de hoeveelheid personeel en in het aantal filialen, op dit moment zo’n 800 op de thuismarkt. 

Ingrijpende transformatie

“De bank, het directieteam en de medewerkers staan ​​voor ingrijpende veranderingen”, aldus president-commissaris Stefan Schmittmann in een persbericht dat vlak voor het weekend werd uitgestuurd. En ingrijpende veranderingen werden het. Zowel de president-commissaris als de CEO kondigden hun vertrek aan, als eerste aanzet tot een ingrijpende transformatie. Het was een gebeurtenis die men gerust zeldzaam mag noemen. 

Over de toekomst van het 150 jaar oude Commerzbank leven momenteel ontzettend veel vragen. En één van de meest actuele is wie de opvolger van Zielke moet worden. De Nederland Roland Boekhout gooit wat dat betreft hoge ogen. Hij verliet ING vorig jaar voor een zetel in het bestuur van Commerzbank en werd directeur zakelijke klanten. Mogelijk dat hij ook in aanmerking zou zijn gekomen om Ralph Hamers op te volgen, ware het niet dat hij toen al lang en breed vertrokken was. 

Bekend met markt en met digitalisering

Het voordeel van een mogelijke keuze voor Boekhout is dat hij veel kennis meeneemt over digitale innovatie. Op dat vlak loopt ING zonder overdrijven stevig voor op Commerzbank. Boekhout is bovendien bekend met de Duitse markt. Niet zozeer vanwege het afgelopen jaar, maar hij was tussen 2010 en 2017 al CEO van ING DiBa, de Duitse poot van ING die uitsluitend digitaal werkt. 

De opvolging van Zielke is zeker nog geen uitgemaakte zaak. Naast financieel directeur Bettina Orlopp wordt als mogelijk opvolger ook de naam genoemd van Stefan Ermisch, huidig CEO van Hamburg Commercial Bank. Die laatste twee hebben het ogenschijnlijke voordeel Duits te zijn, al toont Deutsche Bank ook aan dat men niet per se een Duitse CEO voor een Duitse bank hoeft te hebben.