CEO Euronext te gast bij Leaders in Finance

07 juli 2020 Banken.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Deze week spreekt Jeroen Broekema van de podcast serie Leaders in Finance met Simone Huis in ‘t Veld, CEO van beursmaatschappij Euronext Amsterdam en bestuurder bij Euronext Group. In het gesprek gaat zij onder meer in op de stap als sociologe naar de financiële sector, de afweging tussen korte en lange termijn op de beurs en de verhouding met de reële economie. 

Voordat Huis in ‘t Veld in dienst trad bij Euronext was ze bijna twintig jaar actief in de bancaire sector. Achtereenvolgens werkte ze voor Rabobank, ABN AMRO en Deutsche Bank. Het was vooraf echter geen uitgemaakte zaak dat ze überhaupt in de financiële sector zou belanden. Huis in ‘t Veld is van huis uit namelijk sociologe, gespecialiseerd in het bestuderen van mensen en hun gedrag in hun sociale omgeving.

“Ik ben bij de Rabobank terechtgekomen en dat was eigenlijk een project dat te maken had met het samenvoegen van drie lokale banken tot één”, legt Huis in ‘t Veld uit. “En op het gebied van HR moest er van alles gebeuren. Dat was een project. Dus eigenlijk ben ik per toeval op die manier in de financiële sector terechtgekomen. Maar het heeft me vanaf dag één heel erg aangesproken en ik heb op die manier ook mijn carrière voortgezet in de financiële sector.”

Voortdurend in beweging

Huis in ‘t Veld stelt dat de financiële sector voortdurend in beweging is. Dat blijkt ook wel als ze vertelt over haar eerste project van het samenvoegen van enkele lokale Rabobanken, een beweging die nog immer actueel is. Die continue beweging ziet ze ook terug op de beurs. “Er gebeurt van alles. Ook als je terugkijkt naar de afgelopen vijftig jaar, wat er gebeurd is op beursvlak: de globalisering van de handel, de digitalisering van de aandelen, algoritme-handel, real-time handelen”, somt Huis in ‘t Veld op. 

“Er is altijd wat gebeurd en de beurs is altijd in staat geweest om zich weer aan te passen aan die nieuwe tijd. Dat zie je ook bij de bankensector terug. Je kan nu denken van: ‘Goh, er moet wel heel veel gebeuren als je kijkt hoe snel de ontwikkelingen gaan’, maar de financiële sector is altijd in staat geweest om zich te transformeren en aan te passen. En dat is iets wat ik heel erg interessant vind.”

De meest recente bank waarvoor Huis in ‘t Veld werkte was Deutsche Bank. In tegenstelling tot nu had ze daar een rol waarbij ze nauwelijks op de voorgrond trad. “Het was ook de situatie bij Deutsche Bank, waar we met elkaar hadden afgesproken dat we niet actief in Nederland de media zouden opzoeken. En dat is bij Euronext een hele andere rol. De beurs heeft immers een hele andere rol in de maatschappij in Nederland, daar doen we dat juist wel.”

Beurs versus toezichthouder

Interviewer Broekema vraagt Huis in ‘t Veld naar de dynamiek tussen beurs en toezichthouder. Een toezichthouder die minutieus meekijkt, in een wereld waarin enkele seconden het verschil kunnen maken tussen winst of verlies. 

“In principe hebben we hetzelfde belang. Dat is een gereguleerde transparante kapitaalmarkt in Nederland. Dus op die manier hebben we ook veel contact met elkaar en bespreken we ook met elkaar wat er speelt. Als je kijkt naar de afgelopen maanden, de Covid-crisis, waarbij de markten zeer volatiel waren en de handelsvolumes twee tot drie keer zo hoog, dan hebben we met de toezichthouder hetzelfde belang. Namelijk dat die markt ordentelijk verloopt. En als we dan dingen zien gebeuren, dan hebben we korte lijntjes. Ik bel gewoon en we bespreken dingen met elkaar. Soms zijn de belangen tegengesteld, maar dat kun je ook met elkaar bespreken. Er is altijd nauw contact.”

Niet alleen beursgenoteerde bedrijven kijken regelmatig om zich heen of er nog koopjes te vinden zijn. Ook de beurzen zelf doen dat, waarbij de ene beurs soms de andere inlijft. Broekema: “Aan de andere kant denk ik – als simpele belegger – binnen Nederland is er helemaal geen concurrentie. Hoe moet ik het zien, is er in deze markt eigenlijk meer concurrentie nodig of is dit prima zo? Hoe kijk jij daarnaar?”

Volgens Huis in ‘t Veld moet men zich eerst afvragen wat met concurrentie bedoeld wordt. “Is dat een andere beurs? Want er zijn natuurlijk ook andere vormen van het ophalen van kapitaal. We hebben de banken, we hebben private equity, dus er zijn andere vormen van kapitaal ophalen. En er kan gehandeld worden op de beurs. Er zijn ook partijen die het op een MTF - dat is een Multitrading platform - handelen. Dus er is zeker wel concurrentie. Dat betekent dus ook dat wij als beurs er altijd voor moeten zorgen dat we relevant blijven en een heel goed platform blijven voor bedrijven om zich daar te noteren en voor de handelende partijen – of dat nu de particulieren zijn of de grote investeerders – om te willen handelen op onze markt ”

In gesprek over duurzaamheid

Ten slotte behandelt Broekema nog twee onderwerpen die bij veel mensen leven, als het gaat over de beurs. De eerste vraag is het veronderstelde gat tussen de beurs en de reële economie. Staat de beurs inderdaad ver weg van de reële economie of misschien wel te ver?

“Ik vraag me af of dat zo klopt. Bij Euronext zeggen we: ‘Waar we voor staan is Financing the real economy’. Dus ik zie het als de reële economie. De bedrijven in Nederland helpen aan financiering om te groeien en te innoveren en duurzamer te worden. Dus dat zie ik als reële economie, omdat we bedrijven helpen zichzelf te financieren. En daarnaast kunnen de beleggers – of dat nou de grote institutionele partijen zijn of de retailbeleggers – via het beleggen op de beurs rendement maken. Ook dat is voor mij de reële economie.”

“Er is een interessante discussie gaande die nu ook wel veel gaat over duurzaamheid."

In een wereld waarin discussies over duurzaam handelen en het ‘goede’ proberen te doen steeds verhitter worden gevoerd, ontkomt ook de beurs hier niet aan. Euronext is zich hiervan bewust. “Er is een interessante discussie gaande die nu ook wel veel gaat over duurzaamheid: korte termijnbelang, lange termijnbelang en de rol van bedrijven in het creëren van een meer duurzame wereld. Dat is voor Euronext ook een belangrijk onderwerp.”

“Het betekent dat wij een rol willen hebben in die discussie, dus dat betekent dat als het gaat om de beursgenoteerde bedrijven hier, dat we in gesprek gaan over duurzaamheid. Voor beursgenoteerde bedrijven hebben wij bijvoorbeeld een ESG-guide die de bedrijven helpt om duidelijk te maken hoe je moet rapporteren over hoe duurzaam je bent. We ontwikkelen duurzame producten zoals obligaties en indexen en we proberen zelf ook een meer duurzame beurs te zijn, zoals de eerste plasticvrije beurs ter wereld. Dus op die drie vlakken proberen we ook onze rol te spelen als instituut, als onafhankelijke gereguleerde markt, om de wereld duurzamer te maken.”