YTS breidt API-dekking in Frankrijk, Italië en Spanje uit tot boven 80%

05 juni 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Yolt Technology Services (YTS) maakte onlangs melding van uitbreiding van zijn open banking API-dekking in Frankrijk, Italië en Spanje. YTS – een dochteronderneming van ING – mengt zich daarmee nadrukkelijk vooraan in de strijd om het leggen van digitale verbindingen tussen tech-bedrijven en financiële instellingen. 

Korte tijd geleden kondigde YTS aan een zo goed als volledige open banking API-dekking te bieden in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Dat het niveau juist in die twee landen zo hoog ligt is niet verwonderlijk, daar YTS kantoren heeft in beide landen en bovendien een dochteronderneming is van het Nederlandse ING. De startup draagt op deze manier sterk bij aan uitbouw van het open banking ecosysteem.

Verbinding maken

Wat YTS doet is het leggen van verbindingen tussen (fin)tech-bedrijven en financiële instellingen. Verbindingen die mogelijk zijn met dank aan de invoering van PSD2. In jargon spreekt men van API calls, figuurlijk gesproken elke keer dat een derde partij op de deur klopt bij een financiële instelling voor toegang. YTS zorgt ervoor dat derden niet telkens aan nieuwe standaarden hoeven te voldoen, omdat alle communicatie verloopt via één ‘master API’. Inmiddels handelt YTS naar eigen zeggen wekelijks zo’n 18 miljoen API-calls af, dat zijn er al weer vier miljoen meer dan een kwartaal geleden. 

Een aantal bedrijven heeft zich inmiddels toegelegd op deze business. Naast YTS zijn dat bijvoorbeeld het Zweedse Tink en het Amerikaanse Plaid, die allebei weinig problemen hebben om investeerders voor zich te winnen. Voor YTS is het dan ook goed nieuws dat ze de Europese dekking flink hebben uitgebreid. De gemiddelde dekking in de drie Romaanse landen overstijgt de 80%, waaronder ook de Crédit Agricoles, UniCredits en Santanders van deze wereld. 

Zekerheid voor bedrijven

Volgens YTS geeft deze hoge dekking bedrijven zekerheid om open banking-diensten aan te bieden in de betreffende landen. Bijna iedere consument heeft immers de technische mogelijkheid om van die diensten gebruik te maken. Leon Muis, Chief Business Officer bij YTS: "We zijn verheugd te zien dat de vraag naar API-verbindingen in Europa steeds groter wordt en dat wij de toonaangevende provider kunnen zijn die aan deze behoefte voldoet. Bedrijven beginnen de voordelen van open banking in te zien voor hun dienstverlening, en vele grijpen deze nieuwe mogelijkheden aan.”

“Het is nu meer dan ooit van vitaal belang dat bedrijven efficiënte technologie gebruiken en een platform voor toekomstige groei creëren. Bij YTS blijven we er hard aan werken om bedrijven daartoe in staat te stellen”, besluit Muis.