Bancaire hulp aan door corona getroffen bedrijven stijgt naar €11 miljard

15 mei 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Het financiële steunpakket van Nederlandse banken aan ondernemers en bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis loopt verder op tot ruim €11 miljard. Dat bedrag is verdeeld over €2,8 miljard aan uitstel van betaling en €8,6 miljard aan nieuwe financiering. Van de ongeveer 14.000 nieuwe financieringen zijn er iets meer dan 3.000 verstrekt met een overheidsgarantie.

“Transparante informatievoorziening staat hoog op het lijstje”, zei Chris Buijink onlangs in een interview. De voorman van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De NVB brengt daarom inmiddels tweewekelijks de zogeheten ‘coronamonitor’ uit, waarmee ook de rest van Nederland inzicht krijgt in hoe en voor hoeveel de banken bijdragen aan het beperken van de schade door corona. 

Coronamonitor

Vandaag publiceert de branchevereniging een nieuwe coronamonitor, waaruit bovengenoemde getallen naar voor komen. “Nog steeds zien we de cijfers van de ondersteuning vanuit de banken zich verder ontwikkelen. Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen van het kabinet blijft de nood bij veel bedrijven hoog. Ik zie de mensen bij banken daar ook alles voor uit de kast halen en dat zullen we blijven doen”, aldus Buijink in een begeleidend schrijven. 

Er is momenteel sprake van een licht afwachtende houding onder bedrijven in het aanvragen van nieuwe steun en als gevolg een wat afvlakkend aantal financieringsaanvragen. Dat komt volgens Buijink door het feit dat veel bedrijven momenteel wat financiële lucht hebben door de gecombineerde maatregelen van banken en overheden. “Ze lijken af te wachten met het aanvragen van een nieuwe lening”, zegt Buijink. 

Wel verwachten de banken dat op korte termijn weer een piek gaat volgen in steunaanvragen. In de vorm van de kleine kredieten corona garantieregeling (KKC) heeft de overheid een financieringsregeling aangekondigd voor bedrijven met een financieringsbehoefte tot €50.000. Deze KKC is mede op initiatief van de bankensector tot stand gekomen. Voor het einde van de maand moet deze regeling beschikbaar zijn.