Neobroker BUX laat klanten beleggen in crypto’s

15 april 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Online broker BUX breidt zijn dienstverlening verder uit naar de wereld van cryptomunten. In eerste instantie kunnen gebruikers commissievrij gaan beleggen in zes verschillende bekende crypto’s, een aantal dat gedurende het jaar verder uitgebreid gaat worden. Volgens BUX is beleggen in crypto’s een behoefte van de nieuwe generatie beleggers.

Oprichter en CEO Nick Bortot wil meer jongeren aan het beleggen krijgen. Een tijdje terug startte BUX daarom met commissievrij beleggen in aandelen, via een eenvoudig te gebruiken app. “Lage rentes op spaartegoeden en een pensioenstelsel dat door vergrijzing en de flexibilisering van de arbeidsmarkt niet meer werkt, hebben van beleggen een must gemaakt in plaats van een hobby”, aldus Bortot onlangs in een interview met Banken.nl. Met BUX Crypto breidt het beleggingsplatform zich verder uit, waarbij crypto’s direct in euro’s kunnen worden aangekocht. 

De aandacht voor crypto’s is de laatste jaren een beetje weggezakt. Dat was in de tweede helft van 2017 wel anders. Het was het gesprek van de dag en explosieve rendementen van soms wel duizenden procenten lokten menig gelukszoeker naar beleggingsplatforms. Het had veel weg van de tulpenmanie in de zeventiende eeuw. Sommigen zijn er rijk van geworden, sommigen vermoedelijk ook arm, al zijn Nederlanders volgens toezichthouder AFM in zijn algemeenheid beheerst omgesprongen met cryptovaluta. Begin 2018 zakten de koersen van vrijwel elke digitale munteenheid fors en verdween ook de interesse van het grote publiek.  

Ondertussen en op de achtergrond is de cryptomarkt meer volwassen geworden en is ook gewerkt aan meer toezicht. Toezicht waaraan ook BUX Crypto zich moet gaan onderwerpen. Dat toezicht is vooral nodig omdat crypto’s extreem volatiel kunnen zijn, veel meer dan bij reguliere aandelen het geval is. Volgens Bortot horen crypto’s echter bij een compleet beleggingsaanbod. “Met BUX spelen we in op de behoeftes van de nieuwe generatie beleggers die nu de markt op komt. Wij willen graag de one stop shop zijn voor alles wat met beurs en beleggen te maken heeft en de toevoeging van commissie vrij handelen in crypto is daarbij een belangrijke volgende stap.”  

Voorlopig blijft het bij zes verschillende cryptomunten waar gebruikers in 25 Europese landen in kunnen gaan handelen. Dat zijn de hoofdzakelijke bekende namen, namelijk bitcoin (BTC), ethereum (ETH), ripple (XRP), bitcoin cash (BCH), litecoin (LTC) aangevuld met huismerk BUX Token (BUX). Dat is slechts een fractie van het aantal beschikbare munten, hoewel met die zes wel het overgrote deel van de marktkapitalisatie gedekt wordt. Maar wie heeft er bijvoorbeeld ooit gehoord van exotische namen als zcoin, yapstone of nucleus vision? Later dit jaar worden nieuwe munten toegevoegd, maar welke dat zijn is nu nog onbekend.