Bloomberg: ING overweegt vertrek uit Turkije

04 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

ING zou momenteel overwegen al zijn Turkse activiteiten te verkopen. Daarover bericht persbureau Bloomberg, dat zegt zich te baseren op informatie van ingewijden. Er zouden zelfs al een lokale spelers gepolst zijn voor een eventuele overname. ING zelf doet er het zwijgen toe.

Naast bitterballen en frikandellen in de welbekende resorts ergens aan de Turkse zuidkust vormt de oranje leeuw van ING voor veel Nederlandse vakantiegangers voor een teken van herkenning. Ook in de rest van het land zijn echter de nodige vertegenwoordigingen terug te vinden, van Bodrum tot Trabzon. Nog veel meer dan in Nederland presenteert ING zich in Turkije vooral als digitale bank, een koers die werd ingezet door Pinar Abay, de huidige CEO van ING Benelux en één van de potentiële opvolgers van Ralph Hamers. Al met al is Turkije goed voor zo’n 3% van de winst van ING. 

Turkije is een markt die soms moeilijk te peilen is. Met ruim zeventig miljoen inwoners liggen er grote economische kansen, zeker omdat grote delen van het land zich economisch aan het ontwikkelen zijn. Dubbele groeicijfers zijn geen uitzondering. Helaas liggen ook de nodige risico’s op de loer. Twee jaar geleden maakte de Turkse lira een sterke val, wat veel Europese banken deed vrezen of klanten hun leningen nog wel konden terugbetalen. Het legde bovendien een gevoelige afhankelijk van buitenlandse valuta bloot.

Daarbij geldt president Erdogan als buitengewoon onberekenbaar en als iemand die veel invloed uitoefent op de financiële sector. Volgens Bloomberg zet hij banken onder druk om geld uit te lenen om de stevige groei van de Turkse economie op peil te houden. Een tijdje terug benoemde hij zelfs zijn schoonzoon tot minister van Financiën, iets wat de financiële markten niet konden waarderen. Het inschatten van de risico’s van bankieren in Turkije is iets waar de meest doorgewinterde risk manager nog een kluif aan heeft. 

Onderaan de streep is er momenteel weinig tot niets formeel bekend over het voornemen van ING om uit Turkije te vertrekken. Het zijn vooralsnog interne bronnen waarop Bloomberg zich baseert. Het zal bovendien geen eenvoudige afweging zijn, kijkend naar de spagaat van economische kansen enerzijds en het risicoprofiel anderzijds.